НОВИНИ

Над 1670 са свободните места в гимназиите в София след второто класиране

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:44, 25.07.2022
Чете се за: 03:57 мин.
Образование
Слушай новината

Над 1670 свободни места останаха в гимназиите в столицата след второто класиране. По няколко места има дори в най-желаните гимназии.

Трябва да се отбележи обаче, че като цяло свободните места са по-малко от предходните години. За тях могат да кандидатстват учениците, които досега не са приети никъде, както и тези, които не са доволни от досегашното си класиране.

Около 40 места останаха свободни в най-желаните столични гимназии. Свободни места има дори в СМГ и ТУЕС.

СМГ отново е с най-висок бал за прием след 7-и клас

На практика няма столично училище, в което да няма свободни места. От Регионалното управление по образованието обаче предупреждават, че третото класиране е много рисково, тъй като, за да участва в него ученикът трябва да се отпише оттам, където вече е бил записан.

Две свободни места без квоти има в училището с най-висок минимален бал - СМГ.

В технологичното училище "Електронни системи" също има две свободни места без квоти. В 91-ва немска гимназия свободните места са четири - две за младежи и две за девойки.

В 164-та испанска има по едно място за младеж и девойка. Във Втора английска има цели девет места - пет за младежи и четири за девойки.

В 73-то училище мястото е само едно - за девойка. В Първа английска има четири места за младежи и две за девойки. В 9-та френска - две за младежи и три за девойки. 51-во и 22-ро училище имат съответно едно и девет места без квоти.

"В сравнение с миналата година тази година са малко, 1673 са свободните места като във всяко училище има, може да е в една от паралелките, но наистина има свободни места. Това трето класиране е нов шанс за успех на децата, защото то е за ученици, които притежават в себе си оригинала на свидетелството за основно образование", каза Ваня Кастрева, началник на РУО, София.

Само 63 паралелки от общо 417 са изцяло запълнени.

Какво следва?

За тези места могат да кандидатстват тези над 700 ученици, които останаха некласирани досега. Могат да кандидатстват и деца, които не са доволни от досегашното си класиране. Тези учениците трябва да изтеглят свидетелството си за основно образование от училището, в което вече са приети.

За какво да внимават?

"Балът им да бъде съизмерим с този на училището, за което кандидатстват и да имат достатъчен брой места. Учениците, които изтеглят документи си, трябва да знаят, че тяхното място ще бъде обявено за свободно на четвърто класиране", каза Ваня Кастрева.

Подаването на документи в електронната система или в училище - гнездо ще е на 26 и 27 юли.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Ако и след това останат свободни места, те ще се разпределят на четвъртото или т.нар. "директорско" класиране.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албена Брънзова застана до Марина Милкович на семинар за женски баскетбол в Словения
Албена Брънзова застана до Марина Милкович на семинар за женски баскетбол в Словения
Оливие Вердон остава в Лудогорец до 2025 година
Оливие Вердон остава в Лудогорец до 2025 година