НОВИНИ

Евровизия 2023 ще се проведе във Великобритания

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:31, 25.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Обединеното кралство ще бъде домакин на Евровизия 2023, въпреки че победата тази година беше за Украйна. Решението е взето от съображения за сигурност заради войната в Украйна.

След поредица дискусии BBC, като телевизията-продуцент на заелия второ място в конкурса за 2022 г., беше поканена от EBU да бъде домакин на 67-ия конкурс за песен на Евровизия.

Би Би Си е поемала домакинството и на други страни-победители в четири предишни случая. Организаторите дават заявка конкурсът следващата година да покаже креативността и уменията на един от най-опитните обществени оператори в Европа, като същевременно гарантира, че тазгодишните победители, Украйна, ще бъдат представени достойно по време на събитието.

Победителите от "Евровизия" продават наградата и аксесоарите си в помощ на Украйна

Представители на украинската телевизия ще работят с BBC, за да разработят и внедрят украинските елементи на предаванията през следващата година. Украйна, като страна победител в конкурса за песен на Евровизия 2022, също автоматично ще се класира за големия финал на предстоящия конкурс.

От Би Би Си се ангажират да превърнат събитието в истинско отражение на украинската култура, заедно с демонстрирането на разнообразието от британска музика и творчество. Сега BBC ще започне процеса за намиране на град-домакин.

Конкурсът е бил в Лондон през 1960, 1963, 1968 и 1977 г., Единбург през 1972 г., Брайтън през 1974 г., Харогейт през 1982 г. и Бирмингам през 1998 г.

Градът-домакин за следващата година ще бъде избран през следващите месеци след процес на наддаване, който ще стартира тази седмица.

Логото на събитието през 2023 г. също ще бъде разкрито по-късно и ще отразява уникалността на състезанието през следващата година и сътрудничеството между страната домакин и тазгодишните победители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуират две села на Лесбос заради пожар
Евакуират две села на Лесбос заради пожар
Задържаха 26-годишен от Сливен, откраднал 100 000 лв. от офис на фирма
Задържаха 26-годишен от Сливен, откраднал 100 000 лв. от офис на фирма