НОВИНИ

Фон дер Лайен предупреди за задълбочаване на енергийната криза в Европа. Кремъл: Нямаме интерес да спираме газа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:13, 25.07.2022
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Киев се готви до ден да започне износ на стоки за първи път от половин година насам. Днес се изчистват техническите подробности около логистиката на пристанищата в Одеса и Черноморск и според Киев, още утре може да отплават първите кораби със зърно.

И днес от Кремъл отрекоха, че носят отговорност за продоволствената криза по света. Ден преди заседанието на енергийните министри в Брюксел, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди, че енергийната криза в Европа може да се задълбочи.

Редица държави от ЕС не одобряват искането на ЕК да наложи задъжително пестене на енергия

Европа трябва да бъде готова за най-тежкия сценарий тази зима - пълно спиране на газовите доставки от Русия. Това предупреди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в интервю за ДПА. Според нея, този момент може рано или късно да настъпи и за да бъдат смекчени последствията, ЕС трябва да спести 15% от потреблението си на газ до март следващата година, както предвижда планът на Брюксел, обявен миналата седмица.

"Дори страните-членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избягат от последиците от потенциално спиране на доставките за вътрешния ни пазар. Ето защо е изключително важно всички държави да намалят потреблението си на газ и да съхраняват в хранилищата си по-големи количества, които при нужда да дават на най-засегнатите членки", коментира фон дер Лайен.

Тя заяви и че опитите на руския президент Владимир Путин да изнудва енергийните компании няма да се увенчаят с успех и подчерта, че никой в Европа няма да мръзне тази зима. От Кремъл отговориха, че към момента Русия продължава да бъде надежден партньор, но ако санкциите продължават, това може да се промени.

"Русия няма никакъв интерес от спирането на газа за Европа. Русия е отговорен доставчик на газ, каквото и да твърдят от ЕК, различни европейски столици и Съединените щати. Русия беше и е държава, която има значителен принос за европейската енергийна сигурност. Не просто на думи, но и на практика", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия призна, че стои зад ракетната атака в Одеса

Песков коментира и руските удари в Одеса. 24 часа след споразумението от Истанбул за възобновяване износа на украинско зърно, 4 руски ракети "Калибър" бяха изстреляни срещу пристанището в черноморския град. Киев определи атаката като поредния опит на Русия да използва глада като оръжие.

"Този удар беше изцяло срещу военна инфраструктура. Няма нищо общо с изпълнението на договора за износа на зърно. Това не може и няма да повлияе на началото на износа."

Украйна настъпва в Херсонска област, а руснаците в Донбас

Украинският министър на инфраструктурата съобщи, че до ден страната ще бъде готова да започне износа на зърно от пристанищата в Одеса и Черноморск. До две седмици се очаква износът да се поднови и от третото включено в споразумението пристанище - Южний.

"За нас беше принципен въпрос контролът както на териториалните ни води, така и на пристанищата, да се упражнява от украинските въоръжени сили. Там няма да има никакви представители на трети страни или ООН. Ще разминираме коридора, по който ще се осъществява износа на зърно", заяви Олександър Кубраков, министър на инфраструктурата на Украйна.

Очаква се в следващите 120 дни, какъвто е срокът на договора от Истанбул, Украйна да изнесе 25 млн. тона зърно на стойност 10 млрд. долара.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Газпром" обяви ново драстично намаляване на газа за Европа
"Газпром" обяви ново драстично намаляване на газа за Европа
Ремонтите в София са в разгара си. Къде е ограничено движението?
Ремонтите в София са в разгара си. Къде е ограничено движението?