НОВИНИ

Русия призна, че стои зад ракетната атака в Одеса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:44, 24.07.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия във варварство заради ракетната атака срещу Одеса. По думите му, няма никакво съмнение, че четирите ракети, изстреляни от Черно море, са били насочени именно срещу складовете за зърно на пристанището.

След като вчера Москва отрече да стои зад ударите в Одеса, днес в Телеграм говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на Зеленски така:

"Ракетите "Калибър" унищожиха с високоточен удар обект на военната инфраструктура в пристанището на Одеса."

Володимир Зеленски обвини Русия във варварство заради ракетната атака срещу Одеса

Малко по-късно от руското министерство на отбраната дадоха още подробности.

"С прецизни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, бяха унищожени военен кораб на Украйна и противокорабни ракети "Харпун", доставени на киевския режим от Съединените щати", обяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

От областната управа на на Одеса съобщиха, че има ранени хора при обстрела, но без да дават повече подробности. И днес в черноморския град всички говорят само за случилото се на пристанището.

"Путин обеща, че няма да ни бомбардира. Съгласиха се да осигурят безопасен коридор за износ за зърното. А какво направиха - бомбардират ни", каза Светлана Матеева, жителка на Одеса.

"Точно излизах в обедна почивка, когато над мен прелетяха няколко ракети - три или четири. Две дойдоха от онази страна, а другите две - ето от там. Последва експлозия", разказва Володимир, работник на пристанището.

Руският външен министър Сергей Лавров е категоричен, че страната му не е нарушавала договора от Истанбул. И допълни, че Русия има желание да помогне за овладяването на продоволствената криза по света, но санкциите, на които е подложена от Запада, са причината да не може да го направи. Войната в Украйна навлиза в шестия си месец, а преговорите за мир между Киев и Москва са в застой.

"Ние нямаме против да водим преговори с Украйна, но това не зависи от нас. Властите в Киев, начело с президента, но и неговите съветници, многократно повториха, че няма да има преговори, докато Украйна не разгроми Русия на бойното поле. Тези им думи са окуражавани от Запада - от Лондон, Вашингтон, Берлин и много други. Всичко е в техни ръце. Но колкото по-дълго продължават да очакват своята голяма победа, толкова повече хора ще загинат, а никой не печели от това", коментира Лавров.

Позицията на Киев остава непроменена - ключовото споразумение е грубо нарушено, но въпреки това, подготовката за износа на зърно още е в ход.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция е в плен на гореща вълна и пожари
Гърция е в плен на гореща вълна и пожари
15 години по-късно: Спасените от Либия български медици разказват за живота, изпитанията и надеждата
15 години по-късно: Спасените от Либия български медици разказват за живота, изпитанията и надеждата