НОВИНИ

Володимир Зеленски обвини Русия във варварство заради ракетната атака срещу Одеса

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:46, 24.07.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна се подготвя да започне отново да изнася зърно, въпреки руските удари срещу черноморското пристанище Одеса. Вашингтон осъди нападението. Москва обяви днес, че е поразила пристанището с високопрецизни ракети като е разрушила обект от военната му инфраструкутра. Днес войната навлиза в шестия месец.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия във варварство заради ракетната атака срещу Одеса. Ударите последваха ключово споразумение за износ на украинско зърно, включително през черноморското пристанище. Киев обяви, че въпреки очевидното нарушение, подготовката за експорт на зърно все още е в ход.

Украинските сили постепенно навлизат в източната Херсонска област, която беше превзета от Русия в началото на войната, каза във видеообръщението си украинският президент.

"Може да се види колко далеч сме стигнали в посока на нашата победа. Тя настъпва. На първо място, вече можем да говорим за Херсонска област. Окупаторите се опитват да се закрепят там. Техните сътрудници направиха много нагли изявления, но как им помогна това? Украинските въоръжени сили навлизат в региона стъпка по стъпка", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Очаква се ситуацията в Украйна и особено доставките на зърно да бъдат тема на разговорите на руския външен министър Сергей Лавров в Египет. Кайро е най-големият вносител на пшеница в света. Русия и Украйна са основни износители. Египет е първата спирка от африканската обиколка на Лавров. Той ще търси съюзници, докато страната му се бори с международната изолация, коментира Ройтерс.

Според турската преса целият процес на контрол на транспортирането на селскостопанска продукция от Украйна ще се осъществява от съвместен координационен център, който се намира в квартал Левент на Босфора, в европейската част на Истанбул.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6000 души са евакуирани заради пожар в Калифорния
6000 души са евакуирани заради пожар в Калифорния
Радостин Стойчев: За последните 10 години нищо не се е случило в спорта в България
Радостин Стойчев: За последните 10 години нищо не се е случило в спорта в България