НОВИНИ

Политическата криза: Все по-малка изглежда вероятността за съставяне на кабинет с третия мандат

Александър Марков
от Александър Марков
19:55, 24.07.2022
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

В опит да решат как да продължат преговорите за съставяне на правителство БСП, Продължаваме промяната и Демократична България се събраха на извънредна среща в Министерския съвет.

"Има такъв народ" заявиха, че Христо Иванов трябва да поиска прошка от тях. Самият той посочи, че оттеглянето на формацията на Слави Трифонов от преговорите обслужва ГЕРБ и ДПС, които искат да докажат, че без тях не може да се управлява. Във вторник вечер или сряда сутрин социалистите ще решат какво да правят с мандата.

Коалиционните лидери се събират на извънредна среща в Министерския съвет

Съпредседателят на "Демократична България" да поиска прошка от "Има такъв народ" - заяви Ива Митева. След това да се преценява може ли нещо да се оправи на фона на изтеклия запис, който ИТН разтълкува като преговори зад гърба им.

"Доста странен подход, обиден е наистина за нас и мисля, че затова беше тази наша реакция, така че всички ни дължат извинение и мисля, че всички трябва да ни поискат прошка. Ако наистина са искрени", коментира тя.

Ива Митева: Шансовете за кабинет са по-малки, но всичко е в ръцете на мандатоносителя

Според Митева, шансовете за съставяне на кабинет са доста малки, но нови избори не са най-добрият вариант за България. Заради нуждата да бъдат избрани нови председатели на КЕВР и на антикорупционната комисия. Те били склонни да подкрепят Бойко Рашков.

"Дали те не се уплашиха, че може да има кабинет, след като ние категорично заявихме, че ще подкрепим антикорупционния закон и го подкрепихме в правна комисия. И че ще подкрепим предложението за Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори, че някои парламентарни групи имат политическа функционална неграмотност и че да хвърлиш страната в избори заради този запис, е тежка неадекватност.

"Или в крайна сметка наистина някаква зависимост от плана на ГЕРБ и ДПС да докажат, че страната без тях не може да се управлява, да я докара до още по-големи кризи, защото само на фона на това те могат някак си да започнат да изглеждат нормални и приемливи."

Според Иванов ПГ на ИТН трябва да си отговори на въпроса кого обслужва всичко това и какво точно ще се случи, че са се нацупили и са се врътнали?

"Слави Трифонов бил видял някакво лицемерие. И какво от това? Като отидем на избори, това лицемерие ще изчезне от политиката? Хора, ние трябва да управляваме тази страна, тя е изправена пред едни от най-тежките кризи в нашата генерация, и то не една", смята Иванов.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на свой ред отговори, че Христо Иванов не притежава чувство за срам и че от записа става ясно: те приемат ИТН с отвращение, само за да има коалиция, без да имат право на министри, собствено мнение, както и че трябва да се съгласяват с конституционно неиздържани законопроекти.

Слави Трифонов: Христо Иванов не притежава чувство за срам

Без да злоупотребява с мандата, БСП ще се опита да последно да прецени какво може да се направи с него, обясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова. БСП води разговори за задържане на мандата, за да се решат важни въпроси като избора на шеф на КЕВР например.

"Нашата цел е борба с корупцията и може би това счупи преговорите, защото ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да променим антикорупционния закон, да изберем КПКОНПИ, да изберем Бойко Рашков, изплашиха се, че ще продължим по този безкомпромисен начин за борба с корупцията и дръпнаха ИТН отново"

Според Нинова има симбиоза в действията между президента, ГЕРБ и ДПС.

"Нелогично ми е политически, защото когато хората излязоха на площада, президентът застана до нас за промяна на този модел на управление. Сега какво се случва, просто нямам обяснение."

След като Корнелия Нинова заяви, че със Слави Трифонов и ИТН повече няма да се преговаря, премиерът в оставка Кирил Петков също изрази съмнение Трифонов, "да мине през катарзис за пети път". Според него има минимален шанс за съставяне на правителство.

"В първия мандат ние разговаряхме с абсолютно всички депутати на ИТН и видях, че има още хора, които разбират колко е важно България да не влезе в политическа криза, но имаха някаква лоялност към Слави Трифонов. Ако Слави Трифонов пак ги е хвърлил, хвърляйки този шанс за преговори, без да ги предупреди, аз мисля, че е въпрос на лична оценка дали човек трябва да има лоялност към такъв лидер, или България му е по-важна", коментира премиерът в оставка.

Кирил Петков: Шансът за съставяне на правителство е минимален

Петков заяви още, че Асен Василев е обсъжданата кандидатура за премиер. Няма единно становище сред конституционалистите какъв е срокът за задържане на мандата от момента на връчването до момента на излъчване на кандидат-премиер.

Репортери: Александър Марков, Карина Караньотова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоренцо Музети с първи трофей, спечели надпреварата в Хамбург
Лоренцо Музети с първи трофей, спечели надпреварата в Хамбург
Фигуристката Камила Валиева се разплака, след като чу въпрос за Олимпиадата
Фигуристката Камила Валиева се разплака, след като чу въпрос за Олимпиадата