НОВИНИ

Българки ще водят националния отбор на Норвегия на Световното първенство по художествена гимнастика у нас

bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 24.07.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорките на националния отбор на Норвегия по художествена гимнастика Елизабет Паисиева и Стела Султанова дадоха интервю за предаването "Арена спорт" по-малко от две месеца преди Световното първенство в България, на което те ще водят норвежкия отбор.

Световното първенство по художествена гимнастика ще се проведе в периода 14-18 септември в столичната зала "Арена Армеец" и ще бъде предавано в ефира на БНТ.

Двете бивши гимнастички споделиха пътя, който са извървели, за да стигнат до това да водят състава за Норвегия.

"Извървяхме дълъг път като треньори. Аз започнах в България, минах през Норвегия и Франция и сега отново съм в Норвегия, където сме отново със Стелето", сподели Паисиева.

"След като приключих с ансамбъла през 2009 година, заминах веднага за Норвегия и оттогава съм там. Започнах като главен треньор в клуба в града, в който живеех, а от 2020 година сме заедно в националния отбор. Всичко още е ново. В момента градим правила, селекция, абсолютно всичко", разкри Стела Султанова.

Двете говориха и за трудностите, свързани с работата в Норвегия и дали те ги карат да мислят за завръщане в България.

"Извън България е трудно. Наистина е предизвикателно да намериш друг вид подход там където няма това разбиране за този спорт. Ние сме закърмени с художествената гимнастика, с традициите. Там имат друго разбиране. Децата са много различни, нови поколения. Предизвикателство е да ги накараме да повярват в това, в което ние вярваме. Да усетят тази тръпка и красота на това да представят своята страна. В момента работим и с девойки национален отбор, и с жени национален отбор. Имаме и разширен състав, за който също отговаряме. Моята роля включва и изграждането на бюджет, цялостното планиране на годината. Проверяваме от време на време дали не сме много амбициозни и не сме тръгнали с голямата кошница", заяви Елизабет Паисиева

"Замисляли сме се много често да се върнем в България. Особено когато стане трудно, а имахме много тежки моменти. Поне за себе си вече толкова години живея и работя в Норвегия. Мисля, че свикнах там и ми харесва. Свикнах с начина на живот, с начина на работа в залата, с децата", сподели Султанова.

Накрая Елизабет Паисиева начерта и целите пред двете като треньорки на норвежкия национален отбор по художествена гимнастика.

"За мен целта не е медала. За мен целта е да оставим в Норвегия един път, по който следващите поколения да вървят. Когато те се връщат назад, да казват "Бети и Стела допринесоха за развитието на нашия спорт", завърши двукратната участничка на Олимпийски игри.

Автор: Моника Симеонова

Целия разговор с Елизабет Паисиева и Стела Султанова вижте във видеото

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар във вилна зона край Бургас, засегнати са къщи
Голям пожар във вилна зона край Бургас, засегнати са къщи
Над 1000 мигранти са достигнали бреговете на Италия за денонощие
Над 1000 мигранти са достигнали бреговете на Италия за денонощие