НОВИНИ

Христанов: Ако изпълним решението на ВАС, ще направим "Евролаб" монополист на границата

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 24.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

През седмицата ВАС реши да възстанови дейността на частната лаборатория "Евролаб" на "Капитан Андреево". Тя беше отстранена от правителството на Кирил Петков с обвинения, че за 10 години България е загубила 1 милиард лева от това, че проверките на вноса и износа на храни са правени от частна фирма.

От 20 май Агенцията по храните пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки. Темата в "Говори сега" коментира заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Земеделското министерство ще обжалва решението на ВАС за "Капитан Андреево"

В момента "Евролаб" са на границата - но в обхвата на дейността, която им е разрешена - т.нар. "лице, отговорно за товара" Във всички останали форми за действие, на които си бяха свикнали през последните години - не са, заяви Христанов.

"Съдът настоява, че товаро-разтоварващата дейност, която е и най-доходоносна, е част от дейността на лицето, отговорно за товара. Доста внимателно изучаваме нормативните актове и в директивите трудно установяваме подобна връзка. Това поражда допълнителни въпроси, които изпращаме към съда за тълкуване и ако те не ни отговорят, ще се обърнем към Европейския съд".

По думите му ако се изпълни сегашното решение на съда, се създава монополна структура, която не позволява на равнопоставени на "Евролаб" лица като БАБХ да извършват същата дейност и това трябва да се предотврати.

"И не само - има регистрирани множество фирми, получихме заявки от компании и вносители, които също казват, че саи искат да си разтоварват камионите. Това поражда доста оперативни затруднения - не е толкова лесно, колкото изглежда на хартия."

ВАС връща частната лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" заради незаконни действия на БАБХ

По думите му преждевременното пускане на прессъобщение преди решението на съда намеква, че, едва ли не БАБХ са нарушители на закона и създава предпоставки за спекулации.

Всеки ден излизат нови данни за незаконни схеми - включително сигнали от турска страна. Фирми износители са били принуждавани да подписват нерегламентирани договори. А собственици на засегнати фирми вносители ще свидетелстват в ГДБОП утре, защото 10 години са били принуждавани да плащат за услуги, които не са им предоставяни, обяви Христанов.

"Има регламенти, които казват как се извършва граничен контрол, така че към ЕС да се минимизира постъпването на храни с нерегламентирани пестициди. Продължаваме работа и полагаме всички усилия да утвърдим БАБХ като гарант на това качество".

Слави Трифонов: "Има такъв народ" излиза от преговорите за съставяне на правителство

Поведението на ИТН продължава да е много странно - така Иван Христанов коментира политическото напрежение от последните дни.

"Продължаваме да не знаем как става процесът на вземане на решения - част от някакъв запис изтича до някакъв лидер и той казва "отказвам се". Доколкото знам, са подадени фрагменти от записа, не целият. Те не са разговаряли".

ПП продължава да настоява, че мандатът трябва да бъде реализиран, но не всички карти са при тях и могат единствено да се опитват да убеждават останалите, каза Христанов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели състезанието от Формула 1 във Франция
Макс Верстапен спечели състезанието от Формула 1 във Франция
Владимир Зографски завърши 25-и във втория старт от лятната верига Гран при по ски скокове
Владимир Зографски завърши 25-и във втория старт от лятната верига Гран при по ски скокове