НОВИНИ

Земеделското министерство ще обжалва решението на ВАС за "Капитан Андреево"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:46, 20.07.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Като добър пример защо е необходима съдебна реформа у нас премиерът Кирил Петков определи вчерашното решение на Върховния административен съд за пункта "Капитан Андреево". То възстановява дейността на частната фирма "Евролаб" за товарно-разтоварни дейности на пункта.

Кирил Петков за казуса с "Капитан Андреево": Решението на ВАС е един от най-добрите примери защо е необходима съдебна реформа

Освен за товарно-разтоварната дейност Върховният административен съд излезе и с още едно решение, което обаче може да се обжалва. Според него държавната лаборатория на агенцията по храните не е единствената, която може да взима проби от плодовете и зеленчуците внос от Турция. Според премиера връщането на частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще лиши бюджета от милиони левове приходи.

"Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" може потенциално да бъде върната от втората инстанция означава, че най-вероятно държавата има голям риск да се лиши от 50 млн. лева приход на година - това са 6 детски болници, 15 областни, 52 ядрено магнитни скенера или 6 хиляди бебешки кувьози", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

Днес на "Капитан Андреево" проверките се извършваха по въведения от 20 май ред, когато държавата иззе лабораторния контрол на пункта за внасяните от Турция плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че продължава да получава заплахи за направените промени на "Капитан Андреево".

"За мен далеч по-важен е въпросът каква е заплахата за тези близо 400 милиона лева, които би трябвало да влизат в държавния бюджет и другият още по-важен въпрос е каква е заплахата за наличието на пестициди в храните, които даваме на децата си", допълни Иван Христанов, заместник-министър на земеделието и храните.

От земеделското министерство заявиха, че ще обжалват решението на ВАС, което допуска и частна лаборатория да извършва фитосанитарния контрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив и АПОЕЛ оставиха развръзката за реванша в Кипър
Ботев Пловдив и АПОЕЛ оставиха развръзката за реванша в Кипър
Треньорът на ПАОК: Очаквам тежък мач срещу мотивиран отбор
Треньорът на ПАОК: Очаквам тежък мач срещу мотивиран отбор