НОВИНИ

COVID настъпва: Варна е с най-много болни (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 20.07.2022
Чете се за: 04:55 мин.
Още
Слушай новината

Ръстът на заразените с коронавирус върна маските в болниците и детските заведения. 1862 са новите случаи в цялата страна за последното денонощие. На фона на това в пика на сезона по българското Черноморие също се повишават положителните проби за Ковид.

"Едва при 5% от всички хоспитализирани лица заболяването протича тежко. Натоварване на здравната система по този показател не се отчита и е зает едва 4% от капацитета на болничните легла. Не е необходимо да има само обособени инфекциозни отделения или така наречените ковид отделения, както ги наричахме в миналото, тоест съществуващата нормативна уредба и наличието на три клинични пътеки за лечение на ковид дават възможност на болничните лечебни заведения да лекуват адекватно заболяването", заяви Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка.

Варна е първа по заболеваемост от COVID-19 в страната

Според новия Национален оперативен план Варна е в Етап 1, което не изисква носенето на маски във всички закрити помещения. В същото време заразените с ковид се увеличават. Според здравните власти болниците в града имат готовност да разкрият още легла, ако се наложи.

"Към момента имаме хоспитализирани 86 лица, тоест нямаме голямо движение на хоспитализираните лица в посока техния брой. От тези 86 лица само 7 са в интензивно отделение. Такава беше бройката и преди няколко дни, а от децата имаме хоспитализирани 5 деца, които са на възраст от 0 до 12 години", заяви Цеца Янкова, секретар на РЗИ-Варна.

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова заяви, че се следи обстановката в страната и при необходимост ще бъдат въведени допълнителни мерки. В момента здравната система не е натоварена, въпреки ръста на заболелите.

"Само при пет на сто от хоспитализираните заради коронавирусната инфекция заболяването протича тежко и едва 4 процента от леглата за Ковид са заети. Здравната система не е силно натоварена, въпреки отчетеното нарастване на броя на болните", допълни Асена Сербезова.

Най-висока е заболеваемостта по Черноморието заради пика на туристическия сезон.

"Има и много мероприятия, които се провеждат край морето. Така че бих казала, че повишената заболеваемост се дължи на приходящите, които идват в областта с цел туризъм и струпването на много хора предвид мероприятията", допълни д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

"За периода 13-20 до днес са направени общо от наши екипи 174 бързи антигенни тестове, от които 90 са положителни. От тях 9 са на чужденци", добави Валентина Мутафчиева, главна сестра на ЦСМП-Варна.

Туристите в курортите край Варна са на мнение, че не трябва да се въвеждат ограничения заради коронавируса.

В Бургас пациенти с COVID-19 се настаняват само в Инфекциозното отделение в университетската болница. Там са настанени 15 души, сред тях няма в тежко състояние.

"Трудното в момента е, че нямаме персонал. С 5 сестри работим, което е трудно и натоварено, докога не знам. Трудно ще се справим, ако не се отворят и други отделения, но това зависи от Министерството на здравеопазването", заяви д-р Иван Йотов, началник на Инфекциозното отделение към УМБАЛ-Бургас.

В Добрич маските са задължителни и в градския транспорт.

"Нашият анализ показва, че по-голямата част боледуващи от Ковид е на средна възраст, а градският транспорт, освен от хората в активна възраст, се ползва и от възрастните хора. Така че целта е да пазим възрастните хора", каза още д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич.

Заради повишената заболеваемост все повече хора си поставят бустерна доза. Малко са обаче тези, които искат да си поставят ваксина за първи път.

Вижте още в прякото включване на Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на ПАОК: Очаквам тежък мач срещу мотивиран отбор
Треньорът на ПАОК: Очаквам тежък мач срещу мотивиран отбор
Тадей Погачар спечели 17-ия етап на Тур дьо Франс, Вингегор остава начело
Тадей Погачар спечели 17-ия етап на Тур дьо Франс, Вингегор остава начело