НОВИНИ

Развръзката на политическата криза в Италия предстои до часове

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:21, 20.07.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Развръзката на политическата криза в Италия ще стане ясна до часове - нов кабинет на премиера Марио Драги или предсрочни избори през есента решава италианският парламент.

След разрив в управляващата коалиция, Драги подаде оставка, която президентът на страната Серджо Матарела не прие. Сенатът гласува вот на доверие тази вечер, а вотът в долната камара на парламента ще бъде утре.

Премиерът Марио Драги поиска от депутатите подкрепа, за да продължи да управлява страната и така да се избегнат предсрочни избори. И напомни, че Италия е изправена пред предизвикателства като войната в Украйна, летящите нагоре цени и социалното неравенство.

"Италия няма нужда от изкуствена стабилност, която изчезва при сблъсъка с тежки решения. Италия се нуждае от нов пакт за доверие, така искрен и реален, като този, който ни позволи да променим страната към по-добро. Готови ли са партиите и парламентът да създадат отново такъв пакт? Готови ли сте?", попита Драги.

Новият пакт за доверие, за който призовава Драги, за да закрепи управлението до изборите през юни 2023 година, няма да е лесна задача. Досега бившият шеф на ЕЦБ успяваше да удържа спойката на разнородната коалиция, формирала кабинета му: антисистемното Движение "5 звезди", крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини, дясноцентристката "Форца Италия" на Силвио Берлускони, лявоцентристката Демократическа партия. Разривът настъпи, след като Движението "5 звезди" отказа да подкрепи ключов вот на доверие миналата седмица.

Драги има достатъчно гласове, за да остане на власт и без "Движение 5 звезди", но той отхвърля подобен вариант, тъй като първоначалният му мандат беше да оглави правителство на националното единство с партии от целия политически спектър. Ситуацията се усложнява от това, че две от партиите вече отказват вече да са в коалиция с "Пет звезди".

Италия е третата икономика в Евросъюза и най-големият реципиент на средства от Европейския фонд за възстановяване от COVID-19 - става дума за над 191 милиарда евро, но получаването им зависи от определени реформи и би се забавило от евентуални нови избори.

Ако все пак се стигне до вариант предсрочни избори, те ще са през есента - нещо, което не се е случвало в Италия от Втората световна война.

И освен това, по силата на новата конституция, депутатите ще са с 336 по-малко отколкото в досегашния парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберт Левандовски: Очаквам с нетърпение да спечеля титли с този велик клуб
Роберт Левандовски: Очаквам с нетърпение да спечеля титли с този велик клуб
Наградиха четирите деца, предотвратили пожар в карловско село
Наградиха четирите деца, предотвратили пожар в карловско село