НОВИНИ

Войната в Украйна създава предизвикателства пред румънската брегова охрана

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:26, 25.07.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Черноморското пристанище Констанца се очертава като основен канал за износа на украинско зърно.

Войната в Украйна поставя редица предизвикателства пред граничарите в северната ни съседка. Те са свързани не само с нелегалната миграция.

Румънското пристанище Констанца е най-голямото в страната. Местната брегова охрана провежда учение. Нарушителите са заловени, но това не е единствената задача пред граничарите.

"Основната ни мисия е да предотвратяваме навлизането на престъпници през границата , както на нелегални мигранти. Заради близкия до нас конфликт в Украйна, обаче сме изправени пред нови предизвикателства- забелязахме плаваща мина, която беше обезвредена от военните. Също така открихме спасителни салове и останки от ракета", обясни Лаурентиу Кристиан Сику - шеф на бреговата охрана на Румъния.

С това предизвикателствата заради войната не свършват. Украинските пристанища са затворени и сега черноморските портове на Румъния са пълни с плавателни съдове.

"Имаме нови предизвикателства на границата на Европейския съюз - нараства броят на чуждите кораби, чакащи на пристанището. Ако преди началото на войната имахме по 6 - 7 чакащи съда, сега те са 149", коментира Сорин Пинтилие - шеф на бреговата охрана в пристанище Сулина.

Румънските пристанища се очертават като един от каналите за износ на зърно от Украйна. Затова и отговорността на бреговата охрана става все по-голяма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай изстреля в орбита нов модул на космическата си станция
Китай изстреля в орбита нов модул на космическата си станция
Стрелба край Владая - един човек е пострадал
Стрелба край Владая - един човек е пострадал