НОВИНИ

18 години след атентата в Кербала: В Карлово почетоха българските военни, загинали в Ирак

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 27.12.2021 (обновена)
9016
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Навършват се 18 години от атентата в българската база в Кербала.

През 2003 г. при самоубийствено нападение с камион бомба загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха ранени.

Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души.

13 българи загинаха в хода на операцията.

В Карлово пред 61 ва Стрямска механизирана бригада беше отдадена почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните сили в Ирак.

В тяхна памет беше отслужена панихида. В знак на дълбоко признателност пред героизма им пред Паметника на българските военни, паднали в борбата срещу световния тероризъм, бяха поднесени венци и цветя.

"Те са на България. Те, за българския народ, не носят имена - носят униформа, носят флага на ръкава си, носят знака на Българската армия. И те са там, където страната ги изпрати. Ние сме длъжни да ги помним, защото те са пример за дълг, достойнство и другарство. И това е основното. Защото всеки един военнослужещ, когато излезе в каквато и да е обстановка, той се сеща първо за този, който е в ляво и в дясно от него. Защото тогава светът става малък и тесен в стрес и те мислят само един за друг", каза Деян Дешков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори мач от предстоящия кръг във Висшата лига бе отменен
Втори мач от предстоящия кръг във Висшата лига бе отменен
На Стефановден празнуват над 248 000 българи
На Стефановден празнуват над 248 000 българи