НОВИНИ

Топло за сезона време и превалявания до края на годината

bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 26.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

И през следващите дни, до края на декември, времето в по-голямата част от страната ще се задържи по-топло от обичайното, но ще има повече валежи, по-значителни през нощта срещу вторник, както и в сряда, когато през Балканите ще премине поредният средиземноморски циклон.

Превалявания ще има и през следващото денонощие, но слаби и само на отделни места. Минималните температури ще са между 1° и 6°, в София – около 1 - 2°, а максималните – от около 3 - 4° в Дунавската равнина, където вятърът ще е от североизток, до 15 - 16° в югоизточните райони от страната, където ще продължи да духа умерен югозападен вятър. По-късно през деня валежите в Западна България временно ще се усилят.

Ветровито и облачно ще е и по Черноморието, но почти без валежи. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала, което съответства на височина на вълните до около един метър.

В планините също ще остане много ветровито, със силен югозападен вятър. Днес поривите на връх Мусала надхвърлиха 120 км/ч, а на връх Мургаш - 140 км/ч. Ще бъде по-често облачно и мъгливо.

Ще има и превалявания, като поради същественото затопляне границата между сняг и дъжд ще бъде твърде висока, на около 1700 метра надморска височина.

И към времето в Европа. Снеговалежи и максимални температури под нулата за пореден ден в източните части от континента.

Слънчево, но студено и в Централна Европа. Проливни валежи от дъжд в западните райони от континента. Причината - обширен атлантически циклон. Значителни количества се очакват утре и в западните и южни райони от Балканите.

И у нас в края на утрешния ден валежите в Западна България ще се усилят, а през нощта срещу вторник ще завали и в източните райони. След временно спиране във вторник, в сряда отново ще има валежи, а температурите слабо и временно ще се понижат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, нахлул в периметъра на замъка Уиндзор, е настанен в психиатрия
Мъжът, нахлул в периметъра на замъка Уиндзор, е настанен в психиатрия
Челси не допусна изненада в Бирмингам
Челси не допусна изненада в Бирмингам