НОВИНИ

Ограничения и отменени полети по цял свят заради Омикрон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 26.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Омикрон отмени над 7000 полета по Коледа. Причината да има толкова проблеми с полетите е бързото разпространение на новия вариант на коронавируса и принудителното карантиниране на летателен и наземен състав.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия във Великобритания въведоха нови социални ограничения, Англия изчаква допълнителни данни. Сърбия обмисля локдаун. Омикрон вече е доминиращ патоген и в Португалия и Белгия.

От тази сутрин до 28 януари в Белгия са забранени събирания на хора на закрито. Изключение са фитнес центрове, плувни басейни, музеи и библиотеки. Спортни срещи ще се играят без публика, дори и на открито. В магазините се допуска един клиент на всеки 10 квадратни метра търговска площ, хората могат да пазаруват най-много по двойки, без да се броят децата.

"Най-важното решение е за прекратяване на всички мероприятия на закрито. Това включва коледни пазари, коледни селища, кина, представления, конгреси", съобщи премиерът на Белгия Александър Де Кро.

Ограничения за прием на гости по домовете няма, но инструкциите са ясни.

"Ограничете броя на хората около масата, не се събирайте на големи групи, направете си автотест преди празненството, проветрете стаята и пазете най-уязвимите", призова премиерът.

Заради Омикрон Шотландия, Уелс и Северна Ирландия затягат ограниченията като прилагат различни правила. Общото е норми за събирания на хора, изисквания за социална дистанция и мерки в пъбове, ресторанти и обекти на развлекателната индустрия. В заведенията с алкохол става задължително сервирането на маса, бизнесът се оплаква от увеличени разходи за персонал.

Продължават и несгодите на световната авиоиндустрия. Недостигът на персонал с негативен тест и без нужда от изолация доведе само в неделния ден до анулиране на над 2000 курса, една трета от тях са от и за Съединените щати. Най-засегнати са американски и китайски авиопревозвачи.

"Решихме, че е най-добре да проверим на място, защото по телефона се чака час и половина", обясни Лорън Венъм от Минеаполис.

Отменени са и редица полети в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона със сериозен интерес към Ерлинг Холанд
Барселона със сериозен интерес към Ерлинг Холанд
Доброволци помагат на жителите на опожарения блок в Благоевград да разчистят домовете си
Доброволци помагат на жителите на опожарения блок в Благоевград да разчистят домовете си