НОВИНИ

Рождественската литургия в Желязната църква събра българската общност в Истанбул

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 26.12.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Първа тържествена Света литургия за Рождество след възстановяването на Желязната църква Св. Стефан в Истанбул. Старозагорският Митрополит Киприан и Митрополит Емануил от Вселенската патриаршия поздравиха десетките вярващи и отправиха послание за единение и благоденствие.

Наричана "перлата" на Златния рог, Желязната църква "Св. Стефан" събра българската общност в Истанбул на втория ден от Рождество.

"Това е единствената възможност, според мен, да се виждат хората и да си обменят информация и също така да споделят това, което ги свързва - българщината. Защото все пак се намираме в друга страна", споделя Имран Кахраман.

Сред множеството намираме архитект Фикрие Булмуназ, която посвети седем години от живота си на реставрацията на символа на българското църковно възраждане.

"Станах много близка с българската общност тук. Винаги когато има празник, аз съм тук, на служба, и с удоволствие се виждам с моите приятели", казва тя.

Днес тук трябваше да служи Вселенският патриарх Вартоломей, но заради заболяване от COVID-19, вместо него в службата, заедно със Старозагорския митрополит Киприан, участие взе митрополит Емануил.

Двамата владици служиха на различни езици: Киприан - на църковнославянски, а Емануил - на гръцки. Генералният ни консул в Истанбул пожела както в Одрин, така и в "Св. Стефан" да се служи на български език.

"Бихме искали на българските празници, в българската църква, в служението да чуваме повече български език, но това е въпрос на църковна дипломация между двете църкви - Българската православна и Вселенската патриаршия", обясни Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

"Разбира се, ние сме на територията на Вселенската патриаршия. Така че, както е благословил Вселенският патриарх, това така трябва да се случи. Защото, ако бяхме в диоцеза на България, може би щеше да бъде на църковнославянски. Най-важно е, че имахме заедно общение в светото причастие", коментира Старозагорският митрополит Киприан.

Празникът днес се оказа двоен. От настоятелството на Желязната църква отбелязаха, че Неделното училище, което Българската екзархия в Истанбул поддържа, е посещавано от повече от 60 деца.

"Преподавам фолклор на децата. Учим ги на български народни танци, четем български народни приказки, песнички учим. Учат и децата на хората, които работят в Истанбул - дипломати и не само те. Освен това голяма част са деца на изселници", обясни Сийка Чирпанова, преподавател в неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий".

Българите в Истанбул вярват, че с помощта на държавата ще се намери начин да имат повече помещения за училището и така вратите му да са отворени за още желаещи да учат деца.

Вижте повече в репортажа на Иво Никодимов и Николай Андреев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за населението, след като шофьор помете табло от газопреносната мрежа на Пловдив
Няма опасност за населението, след като шофьор помете табло от газопреносната мрежа на Пловдив
Задържаха шофьора, умишлено прегазил куче в Пазарджишко на Бъдни вечер
Задържаха шофьора, умишлено прегазил куче в Пазарджишко на Бъдни вечер