НОВИНИ

20% по-високи сметки за вода в Благоевград

Ще се повиши ли качеството на услугата?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 20.01.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С 20% по-високи сметки за вода очакват жителите на Благоевград в края на месеца, след като КЕВР одобри увеличението в почти цялата страна от началото на тази година. Ще се отразят ли новите по-високи цени на качеството на услугата и колко точно ще плащат за водата в Благоевград?

С около 50 стотинки за кубичен метър повече ще получат в новите си сметки жителите на Благоевград. Цената на ВиК услугата тук от 2,63 лева вече е 3,13 лева за кубик.

"Не е оправдано. Не мисля, че себестойността на водата е толкова висока. Освен това водата е мръсна", каза Николай Марков – жител на Благоевград.

"Като спре водата, трябва да разглобяват казанче, защото тече мръсотия. Това е всеки път", разказва Мария Димитрова – пенсионер.

С увеличението на цените на услугата, от водното дружество в Благоевград обещават да подобрят качеството на водопреносната мрежа и да спират загубите на вода.

"За 2023 година загубите на вода са намалени с 11%. Броят на авариите е намален с 22%, тези разходи, които бяха необходими за поддръжка, вече са насочени за инвестиции", посочи инж. Мартин Петков – директор на ВиК – Благоевград.

"Назад във времето не са инвестирани кой знае какви средства, мрежата е амортизирана, въпреки, че е амортизирана ВиК се справя много добре като водоподаване", убеден е инж. Мартин Петков – директор на ВиК – Благоевград.

Полагането на нови тръби в големите квартали, частична смяна на канализационната мрежа и търсене на варианти за изграждане на още пречиствателни станции в Благоевград, също ще залегнат в новия бизнес план на дружеството, обещават от ВиК-Благоевград.

Автор: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подновяват делото срещу Алек Болдуин
Подновяват делото срещу Алек Болдуин
Патрули на общинския инспекторат в Пловдив ще следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци
Патрули на общинския инспекторат в Пловдив ще следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци