НОВИНИ

Патрули на общинския инспекторат в Пловдив ще следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Нарушителите ще бъдат залавяни и с помощта на видеокамери

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 20.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Патрули на общинския инспекторат в Пловдив ще следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в града под тепетата. Така местната власт ще се опита да намали замърсяването и оформянето на нови сметища. Засилва се контролът и върху търговски обекти и фирми, които оставят кашони и други хартиени опаковки до контейнерите за смет.

Затрупаните с боклуци контейнери, както и терените около тях са честа гледка в града под тепетата. Най-тежко е положението около новопостроените жилищни комплекси.

За да се нормализира ситуацията, от община Пловдив са взели решение патрули да следят за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

"Всички знаем, че ако някой гражданин реши да си изхвърли дограмата след ремонт, просто я оставя до контейнера и няма някой, който да го уведоми за това, че това е нередно, още по-малко някой, който да го санкционира", коментира Костадин Димитров - кмет на Пловдив.

"Тези, които изхвърлят боклуците извън контейнера, трябва да бъдат санкционирани", категорична е жителката на Пловдив.

Мярката вече дава резултат.

"В район Южен, срещу Овощарския институт, бяха създадени три акта на граждани от съседни общини, които изхвърлят отпадъка си в община Пловдив, около съдовете за отпадък", посочи Иван Стоянов - зам.-кмет по екология.

Фирмите от индустриалните зони също ще бъдат санкционирани, ако не използват контейнерите за смет.

"Ние имаме такива съмнения, че фирмите може би заплащат по-малко съдове, но генерират повече отпадък и този отпадък след това отива на нерегламентирани сметища в съответните райони", каза Стоянов.

Нарушителите ще бъдат залавяни и с помощта на видеокамери. Глобите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци за физически лица са от 300 до 1000 лева, а за фирми – от 1400 до 4000 лева.

За миналата година общинският инспекторат в Пловдив е съставил за замърсяване 20 акта на обща сума 11 000 лева. От началото на 2024 г. издадените актове са 10.

Автор: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20% по-високи сметки за вода в Благоевград
20% по-високи сметки за вода в Благоевград
Джо Байдън: "Две държави" като решение на израелско-палестинския конфликт не е невъзможно
Джо Байдън: "Две държави" като решение на израелско-палестинския конфликт не е невъзможно