Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

24-часова стачка на железниците блокира Великобритания

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:12, 28.07.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

24-часова стачка за по-високо заплащане и по-добри условия на труд парализира британските железници. Това е поредният трудов протест, предизвикан от силното изоставане на доходите от галопиращата инфлация на Острова.

В протеста са включиха 40 хиляди синдикални членове. Ръководството на железниците посъветва да се пътува само при необходимост. След мерките заради пандемията от коронавирус мнозина заети в офиси имат възможност да работят от дома.

Миналия месец друга стачка почти блокира британските железници за три дни, а миналата седмица трафикът по ключови линии беше спрян заради рекордно високи температури, които създаваха риск от повреда на релсите.

Един от синдикатите съобщи, че е получил предложение за 4 процента увеличение на заплатите и евентуално още 4 на сто догодина, ако персоналът приеме промяна на трудовите договори. Профсъюзът на машинистите обяви стачка на 13 август за по-високо заплащане, в допълнение към протестните действия, насрочени за тази събота.

"Опасявам се, че сме изправени пред много войнствени профсъюзи, които дори когато получат предложения за заплащане, не си правят труда да го предложат на членовете си и само обявяват нови дати за стачки", коментира Грант Шапс - министър на транспорта на Великобритания.

Инфлацията във Великобритания е на най-високото си равнище от 40 години. До края на годината се очаква да достигне двуцифрени стойности заради ръста на цените на горивата и храните.

Високата цена на живота доведе до напрежение в редица сектори във Великобритания, включително пощенските услуги, здравеопазването , училищата, летищата и съдебната система. Миналата седмица правителството улесни правилата за наемане на временно заети с цел смекчаване последиците от стачните действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Размирици в Ирак - стотици нахлуха в сградата на парламента
Размирици в Ирак - стотици нахлуха в сградата на парламента
Продължава украинската офанзива в Херсон
Продължава украинската офанзива в Херсон