НОВИНИ

Втори ден протести на пътностроителните фирми

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
06:41, 28.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Втори ден протести на пътните строители в София и страната. От Браншовата камара пътища се надяват утре парламентът да приеме промени в Закона за обществените поръчки, които касаят индексация по договорите в строителството.

И тази сутрин протестиращите строители се събраха пред Народното събрание и построиха палатков лагер, като обясниха, че това е обучителен център за управляващите. Имаше и шествие на тежкотоварни автомобили по Околовръстния път на София.

Депутатите Тошко Йорданов и Станислав Балабанов дойдоха при строителите и заявиха, че решение на проблемите си трябва да търсят в Министерство на финансите, а не в Народното събрание. Според браншовата камара обаче сега всичко е в ръцете на парламента.

"За проблема с разплащането на фирмите според мен е абсурдно да се намери някакво решение в рамките на оставащите часове на този парламент. Нашата надежда е след като вчера правна комисия прие промените в ЗОП, които да дадат възможност да се индексират дейностите в строителния сектор, поне това да мине в зала днес и утре на второ четене и да отпуши най-вече общинските обекти, тъй като там са застрашени 10 милиарда лв.", каза Стефан Чайков от Браншова камара "Пътища".

"Браншът е подложен на геноцид. Твърдя, че ще последват много фалити, ако няма индексация на цените. Голяма част от строителните фирми ще фалират", каза Живко Недев от Браншова камара "Пътища".

Протестираха и пътни строители в страната, като блокираха 20 ключови пътни участъка.

Автомагистрала "Хемус" на входа и изхода на Варна беше блокирана за час.

При протеста на пътни строители край Благоевград камион блъсна кола, в която се е возило няколкомесечно бебе.
Шофьорът на камиона не е видял автомобила и не е чул виковете на хората, които се опитали да предотвратят инцидента. Пострадали няма, а само леки материални щети.

На протеста на пътните строители: Тир блъсна кола, в която се е возило бебе

Утре протестите продължават. Като първа точка от дневния ред на Народното събрание е приемане на промени в ЗОП, които касаят индексиране на дейностите в строителството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1944 нови случая на COVID-19 за денонощието
1944 нови случая на COVID-19 за денонощието
БСП връщат третия мандат на президента
БСП връщат третия мандат на президента