НОВИНИ

В САЩ са изненадани от решението на Русия да се оттегли от МКС през 2024 г.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:33, 27.07.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Новината за предстоящото през 2024 г. оттегляне на Русия от Международната космическа станция е била изненадваща за Съединените щати. Това стана ясно от изявление на говорителя на Държавния департамент.

Вчера на среща с президента Владимир Путин, новият шеф на Роскосмос - Юрий Борисов, обяви, че Москва ще изпълни ангажиментите към партньорите си, но ще работи за своя орбитална станция.

Саманта Кристофорети и Олег Артемиев на малко над 300 километра над земната повърхност - италианката е за първи път в открития космос, а руснакът - за шести. Двамата инсталират роботизирана ръка на станцията само 4 дни преди шефът на Роскосмос да обяви, че краят на руското участие в проекта ще е само след две години.

Говорителят на Държавния департамент призна, че решението на Москва е била изненадващо и го определи като "неблагоприятно развитие".

"САЩ и Русия си сътрудничат в космоса от десетилетия. Руската инвазия в Украйна разтърси нашите отношения из основи, но все още има аспекти на тези отношения, като общите ни научни проекти, безопасността и междучовешките отношения, които ние бихме искали да се запазят", изтъкна Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

От НАСА обявиха, че Роскосмос не са сигнализирали предварително за подобни намерения, както се изисква според междуправителственото споразумение. Орбиталната станция е проект на американската и руската космически агенции в сътрудничество с Европейската космическа агенция, Япония и Канада. В продължение на две десетилетия - от първия екипаж, изпратен на станцията през 2000 година досега, работата между партньорите беше успешна и безпроблемна. Но разривът между Запада и Москва заради войната в Украйна помрачи и сътрудничеството в космоса.

"Да се заменят всички руски технологии с американски само за две години не би било нито лесно, нито евтино, но мисля, че е възможно. И трябваше да се мисли за това откакто пресякоха границата с Украйна", казва Гарет Райсман, бивш астронавт.

Станцията е създадена така, че работата ѝ зависи в еднаква степен от руските и американските елементи и технологии. НАСА и Роскосмос водеха преговори за удължаване живота на станцията до 2030 година, но какво ще е бъдещето ѝ в сегашния момент е трудно да се предвиди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салонен управител зашлеви клиент след спор за надписана сметка в София
Салонен управител зашлеви клиент след спор за надписана сметка в София
Последен работен ден на Специализираното правосъдие
Последен работен ден на Специализираното правосъдие