НОВИНИ

Продължават проверките за продажба на райски газ в цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 27.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Проверките за продажба на райски газ, обявени от вицепремиера в оставка Корнелия Нинова, вече дават резултат, обявиха днес от Министерството на икономиката. Екипът ни във Варна провери каква е ситуацията с разпространението на опиата в Морската ни столица.

Подробности вижте във включването на Петър Дойкински.

И през това лято райският газ отново е на мода сред младежите, които посещават нощните заведения във Варна и близките курорти. Цената е достъпна, предлагането голямо и жадните за нови емоции млади хора купуват балоните, пълни с диазотен оксид.

Служители на Комисията за защита на потребителите още снощи са проверили близо 30 магазина и заведения в цялата страна. В три от тях е установено, че се продава райски газ. На много места проверяващите са установили, че на търговците е разпоредено да спрат продажбата. Такива случаи има и при онлайн търговията, където информацията за райския газ е свалена. Установено е също, че за повечето сайтове няма данни кои са собствениците. До платформите за онлайн търговия е изпратено разпореждане да информират кои са лицата и фирмите, които продават чрез тях от опасния продукт. На нарушителите ще бъдат връчени заповеди за спиране, а ако не го направят, ги грози санкция до 25 000 лв.

Обиколката на крайбрежните капанчета днес не даде резултат. Навсякъде отговорът беше един и същ, продавачите на райски газ обикалят заведенията вечер. Данил от Варна, чието лице умишлено няма да покажем, посещава нощните заведения в града. Казва, че не е трудно да си купиш райски газ, тъй като се предлага в почти всички нощни увеселителни заведения.

"Има и такива, които професионално се занимават с това нещо. Наемат момичета, на тези момичета им се плаща хонорар всяка вечер. Те обикалят заведенията и раздават балони. Вечер се продават страшно много балони. Като сме ходили по заведения, съм виждал компаниите постоянно вземат балони. На една компания 20-30 балона отиват", разказва той.

Цената на "веселите" балони варира от 5 до 15 лева, в зависимост от това колко известно и посещавано е заведението.

"Има различни видове, с различни вкусове, с различен ефект също. Наскоро дочух, че искат и други вещества в райския газ да вкарват за по-добър ефект", допълва Данил.

Младежи в Морската градина на Варна споделиха, че са виждали как техни приятели вдишват райски газ и започват да халюцинират. Честата употреба на райски газ може да доведе и до още по-тежки последици за непълнолетните.

Оказва се, че хората, за които търговията с райски газ е бизнес, печелят добре. Наетите от тях момичета предлагат балони с двуазотен диоксид не само в нощните заведения, но и на сватбени тържества.

Професор Снежа Златева, ръководител на клиниката по токсикология към Военноморската болница във Варна заяви, че не са приемали пациенти, пострадали от употребата на райски газ. Тя обаче подчерта, че честата му употреба води до необратимо увреждане на мозъка и на белия дроб.

По темата работиха: Надежда Сутрева, Петър Дойкински/Александър Георгиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са възможните дати за предсрочни парламентарни избори?
Кои са възможните дати за предсрочни парламентарни избори?
Треньорът на АПОЕЛ: Няма да ни е лесно, Ботев разполага с качествени футболисти
Треньорът на АПОЕЛ: Няма да ни е лесно, Ботев разполага с качествени футболисти