НОВИНИ

Последен работен ден на Специализираното правосъдие

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 27.07.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Спецсъдът и спецпрокуратурата прекратяват дейността си след 10 години работа. Повечето дела, разглеждани там, бяха знакови. Дотук се стигна, след като Народното събрание прие на 14 април, след 10 часа дебати, промени в Закона за съдебната власт, предложени от Министерството на правосъдието. Каква ще бъде съдбата на делата, свързани с корупция по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Последният работен ден на Спецсъда премина в подготовка за изпращане на делата и общи снимки за спомен. Специализираните съд и прокуратура започват работа на 3 януари 2012 г. Създаването и обезпечаването на новата институция тогава е струвало на данъкоплатците малко над 6 млн. лева.

През годините през съдебните зали минават знакови фигури - от бизнесмени, бивши министри, кметове до босове от подземния свят. Голяма част от делата съдържат десетки томове. В тези кашони са събрани 900 тома, които трябва да се транспортират до окръжен съд в страната. Обемът по друго дело пък заема цяла стая.

"Със сигурност дело над 500 тома, особено ако е на 10 подсъдими, се гледа трудно", коментира Мариета Райкова - председател на Специализирания наказателен съд.

Над 130 са делата, които ще продължат да се доглеждат от същите съдии и съдебни състави. Ако едно дело е преминало първия етап, а именно разпоредително заседание, то ще се води в Софийския градски съд, а съответният съдия ще бъде командирован. Ако не е проведено разпоредително заседание то трябва да отиде по правилата на новата подсъдност, която обхваща и окръжните съдилища.

Магистратите обаче се опасяват, че Софийският градски съд няма условия да прибере над 20 тома дела. За това ще се търси вариант висящите дела да се гледат в залите на настоящата сграда на улица ,,Черковна", а съдиите да използват настоящите си кабинети.

"Законът не посочи конкретно кой трябва да ги пръсне в цялата страна, кой трябва да се погрижи за физическото им пренасяне и се предполага, че това ще легне в тежест на първоприемника Софийски градски съд", заяви Мариета Райкова - председател на Специализирания наказателен съд.

Какви ще са резултатите от реформата и ще се сбъднат ли опасенията, че делата могат да забуксуват, ще стане ясно най-рано след година.

"Има много затруднения, които ще възникнат в процеса на разглеждане на тези дела, тъй като част от тях заминават за страната - ще започват отначало, ще има много спорове за подсъдност", каза Мариета Райкова - председател на Специализирания наказателен съд.

"Това беше най-натовареният съд последните пет и повече години. С най-висок брой съдени лица от един съдия в съд", допълни Райкова.

От съда заявиха, че водят кореспонденция със звена на ЕК с препоръка да започне проверка, която след няколко месеца да установи какъв е резултатът от реформата и какво ще се случи с делата. От трибуната на Народното събрание правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова защити закриването на спецправосъдието.

"В днешния последен ден Специализираната прокуратура направи подарък на няколко човека - Делян Пеевски, Илко Желязков... като отказа да ги разследва, с което показа, че действително аргументите на това Народно събрание да закрие тези структури, защото те се използваха политически са били съвсем адекватни", заяви Надежда Йорданова, министър на правосъдието в оставка.

Сред знаковите дела, разглеждани от спецсъда, са това за фалита на КТБ, водната криза в Перник от 2019 г. срещу бившия екоминистър Нено Димов, както и срещу бизнесмена Васил Божков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ са изненадани от решението на Русия да се оттегли от МКС през 2024 г.
В САЩ са изненадани от решението на Русия да се оттегли от МКС през 2024 г.
Азрудин Валентич: Това е друг турнир, шансовете са 50 на 50
Азрудин Валентич: Това е друг турнир, шансовете са 50 на 50