НОВИНИ

25-и ден на протести в София. Кръстовищата при Орлов мост и СУ остават блокирани

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 02.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

И тази вечер протестиращите се събраха в триъгълника на властта.

Основните им искания са оставката на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Кръстовището пред Министерския съвет остава блокирано. Другото блокирано ключово кръстовище е това при Орлов мост. А от снощи - след безсънна нощ и словесни престрелки между демонстранти и полиция заради блокиран бус на майките от "Системата ни убива", кръстовището на Софийския университет също е блокирано.

Протестът преминава без провокации.

Минути след 22:00 ч. малка група се отправи към Моста на влюбените.

Към 21:30 ч. протестиращите тръгнаха към Орлов мост.

Малко преди 20:30 ч. група демонстранти се отправиха на поредно шествие към Орлов мост, където от няколко дни има блокада на кръстовището.

По традиция протестът започна в 19 ч. пред президентството. След това демонстрантите се преместиха пред сградата на Министерския съвет, където за кратко се изви и хоро. Викове "Оставка" и тази вечер огласят триъгълника на властта. Знамена и транспаранти отново са издигнати във въздуха.

Цяла нощ продължи напрежението между демонстранти и полиция при кръстовището на Софийския университет. А рано тази сутрин също имаше размяна на реплики. Причината - блокирания бял микробус на майките от "Системата ни убива".

Бял бус с черен надпис - "Системата ни убива", се превърна в символа на 24-тия ден от антиправителствения протест.

Министерският съвет - Банкя - Министерският съвет - Орлов мост - това трябваше да е маршрутът на автошествието на майките на деца с увреждания. До последната точка - така и не стигнаха.

"Виждате в какво състояние сме - ние сме заклещени, затворени. Първата барикада ни пусна и тука ни заклещиха", разказа Вера Иванова.

Игра на нерви и стратегии часове наред. Първо полицаите подредиха 3 кордона. Напрежението се повиши. Очевидци разказват: знаме е в основата на блъскането.

"Докато се вееше един байрак - един от протестиращите нещо му се удари явно ръката и изпусна байрака и падна в полицаите, и те решиха, че .. то затова стана цялата дандания. Понеже са ДЕЛТА и те знаят как да действат и затова".

Нова стратегия. Протестиращите извеждат децата отпред. Качват ги на капака на белия бус. Кордоните отстъпват. Идват униформени с жилетки "Антиконфликт". 7 майки остават вътре.

"Това, което наблюдаваме в момента, е планирана агресия - иначе нямаше първият да ни пусне, а тука да ни заклещят. Агресия от страна на държавата, на управляващите ни и най-вероятно на Бойко Борисов, защото ние му искахме неговата оставка пред родната му къща", заяви една от майките.

Кордоните от полицаи се подреждат зад буса. До тях изсипват стотинки. Преговорите продължават на няколко фронта.

"Сега въпросът е предполагам на престиж - както всичко останало в тоя свят - дали те ще се отстъпят, или ние ще отстъпим. И ние няма да отстъпим", категоричен беше протестиращ.

Следва ново раздвижване. Част от протестиращите отиват пред Парламента. И дават старт на игра:

"#Къде е Баце?". Това е най-новото риалити, което е организирано в България от първи август. Както се казва - първи сезон, първи ден. Майките бяха първи да го потърсят. Правилата на играта са прости: където го видите с джипа: снимате, давате локация, за да можем да го настигнем и да го питаме разни неща".

Блокадата на буса породи и песни.

Идва ново предложение от протестиращите - шефът на СДВР да дойде да преговаря с тях. Не идва. На два пъти правят път с призив към полицаите да пропуснат буса. Отново без успех. Христо Иванов също се включи в преговорите.

И така цяла нощ - изпитание на търпението - и на протестиращи, и на полиция. На разсъмване - все още никой не беше отстъпил. И ново напрежение. При опит да изтеглят едната полицейска кола, майки от "Системата ни убива" се подредиха пред нея. Така блокадата се премести около полицейската кола.

Протестиращите поискаха оставката на ръководителя на униформените от изминалата нощ.

Демонстрантите обаче останаха разочаровани. Така от днес постоянно блокираните кръстовища в София са вече три.

Автори: Тихомир Игнатов и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на институциите след снощното напрежение с буса на майките
Реакции на институциите след снощното напрежение с буса на майките
Франция въвежда задължително тестване, Австралия - вечерен час в Мелбърн заради COVID-19
Франция въвежда задължително тестване, Австралия - вечерен час в Мелбърн заради COVID-19