НОВИНИ

24-та вечер антиправителствени протести. Полиция блокира бус на майките от автошествието

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 01.08.2020 (обновена)
6472
Чете се за: 04:05 мин.
У нас

На 24-тия ден от антиправителствени протести демонстрантите се събраха в триъгълника на властта с основното си искане - оставка на министър-председателя и на главния прокурор.

Кръстовището пред Министерския съвет остава блокирано. Другото блокирано ключово кръстовище е това при Орлов мост.

"Ние сме заклещени, затворени. Повече от два часа сме тук по този начин без да сме направили на никого нищо", обясни пред БНТ една от майките, останали в буса. Единственото нещо, което са направили според нея, е, че са отишли до дома на Бойко Борисов в Банкя и са протестирали със съгласувателно писмо, с уведомление, напълно законно. Тя разказа, че като са се върнали от протеста в Банкя, са се спрели пред Министерския съвет, протестиращите са ги поздравили и те са се отправили да подкрепят хората на Орлов мост. Няма обяснение за случилото се.

Според друга от майките обяснението е отмъщение. "Това, което наблюдаваме в момента, е планирана агресия. Иначе нямаше първият да ни пусне, а тук да ни заклещят. Агресия от страна на държавата, на управляващите ни и най-вероятно на Бойко Борисов, защото ние искахме неговата оставка пред родната му къща". Според тях диалогът им с управляващите се е загубил с отстраняването на Бисер Петков от длъжност и назначаването на Сачева е върнало проблемите с много крачки назад.

"Полицаите не говорят с нас", казаха още майките. Стана ясно, че в буса са останали 7 майки.

Към 23.44 ч. в буса има три майки. Другите слязоха. Той обаче остава блокиран от полицията.

Пред Софийския университет вече разпънаха и палатки.

Към 23:30 ч. част от протестиращите се преместиха пред сградата на Народното събрание, за да поискат отново оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Един от протестиращите заяви по мегафона, че днес майките на деца с увреждания са започнали "една нова игра", в която се търси къде точно се намира премиерът Борисов, като той уточни и "правилата на тази игра" - а именно, където го видят с джипа, да направят снимка и да отбележат локация, за да може протестиращите да го открият и да му поискат лично оставката.

Тази група от протестиращи се върна при буса на майките, който не беше оставен сам. Протестиращите се разцепиха на две групи - едната остана там да продължава преговорите с полицията, а другата група отиде пред Народното събрание.

По думите на очевидец, до сблъсъка между протестиращи и полиция се е стигнало, защото едно от знамената е паднало и в този момент и едните, и другите са се протегнали, и така се е стигнало до стълкновение.

Малко след 23 ч. майките от "Системата ни убива" излязоха от блокирания бус и развяха черните знамена.

След 22 ч. протестиращите се отправиха към Софийския университет, където полиция блокира един от бусовете на майките от шествието. Там те бяха посрещнати от 3-4 реда плътен полицейски кордон. Протестиращите решиха да променят своята стратегия, за да не се стига до по-голямо напрежение. Те изведоха децата пред белия бус, а част от децата дори се качиха на капака на буса. Полицията също, за да покаже своята добра воля, доведе нов полицейски кордон с жълти жилетки, на които пише "Антиконфликт".

Протестиращите скандират "Мафия" към полицаите. Водят се преговори с част от демонстрантите.

По-късно трите полицейски кордона се изтеглиха и останаха само полицаите с жълтите жилетки. Те се подредиха от двете страни на белия бус.

Към 22:40 ч. се стигна до сблъсък между протестиращи и полиция. На този етап полицията успява да изтласка протестиращите, които обаче продължават да се събират около полицаите. Напрежението беше туширано. Продължава размяната на реплики.

Малко преди 22:00 ч. протестиращите тръгнаха към Орлов мост. По време на шествието група момчета запалиха черни димки. Според част от протестиращите това са провокатори. Затова помолиха полицаите пред Народното събрание да ги задържат, но желанието им не беше изпълнено.

Майките от "Системата ни убива" се върнаха от автошествието си до Банкя, а протестиращите ги аплодираха. По-късно те се отправиха към Орлов мост.

Малко преди 21 ч. мъж започна да отправя нецензурни жестове и думи към протестиращите и говорителите на трибуната. За да не се стигне до сблъсък, полицията изведе мъжа. Очевидец на случилото се разказа за БНТ, че мъжът е бил във видимо нетрезво състояние и го определи като провокатор.

Протестиращият Владимир Генов на 58 години е обявил гладна и жадна стачка. По-рано на трибуната той обясни, че вече на няколко пъти е протестирал пред Министерския съвет. Каза, че е горд, че е част от всички демонстранти. Започнал гладната стачка вчера. Уведомил официално председателя на Народното събрание, кмета на София и премиера. Владимир живее и работи извън България по думите му точно заради управлението на Борисов. Генов беше категоричен, че без храна и вода може да живее, но не и без свобода.

Към 20 ч. демонстрацията протича без напрежение.

Около 19:20 ч. обаче полицията задържа един протестиращ. За БНТ униформените обясниха, че арестуваният бил в нетрезво състояние и други протестиращи се оплакали, че ги притеснява. При отвеждането му към полицейския автомобил обаче униформените бяха освиркани от друга група протестиращи.

Малко след 2 ч. през нощта, мъж на 37 години е направил опит да запали една от шатрите в лагера. До сблъсъци не се е стигнало заради намесата на полицията.

"Човекът, който се е опитал да подпали шатрата, е задържан", заяви Петър Недевски.

Това е трети случай на напрежение между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие, след като вчера на Орлов мост бившият пиар на екскметицата на "Младост" Десислава Иванчева - Петър Кърджилов беше задържан след спречкване с възрастна жена.

"Идват някакви пияни, които по цяла нощ са пили. Виждат, че тук има струпване на хора, интересно им е. Присламчват се, почват да правят зулуми. Носи се слух, че се подготвят платени провокатори, които ще търсят конфронтация", разказа още Петър Недевски.

За това демонстрантите приеха правила за ред, които трябва да се спазват от хората, които решат да се присъединят към блокадата.

"Без запой и без алкохол. Тук сме се събрали с ясна цел. Без подаване на провокации", заяви Георги Георгиев от "БОЕЦ".

А иначе и тази сутрин дойдоха хора, които отмениха част от протестиращите. Сред тях е и Александър Макавеев, който е студент по химия, завърнал се от Великобритания. ;

"Гледаме да се хидратираме. Има много хора, които ни помагат с вода, с провизии. Вярвам, че има смисъл да сме тук", каза студентът.

На този фон от МВР обявиха тревожна тенденция - случаите на заразени полицаи с Covid-19 зачестяват.

"Средно по 5-6 случая на ден имаме на служители с положителни проби и такива, които се налагат да бъдат карантинирани, защото са били в контакти с тях. Ние не казваме, че са само от протестите. Казваме, че има такава тенденция", обяви комисар Радослав Стойнев - началник отдел "Охранителна полиция" СДВР.

Тежки случаи няма, но работата на униформените ще бъде затруднена. От СДВР заявиха, че на протестите ще има по-малко полиция.

"Една от мерките е ограничаване на полицейския ресурс, който е ангажиран в охраната на тези мероприятия, за да не се окажем в ситуация, при която една трета от служителите да са с положителни проби, а пък другите две трети да са контактни от първа линия и така да попаднем в безизходица", допълни комисар Стойнев.

Самите протестиращи и днес заявиха, че не се притесняват толкова от коронавируса, за да прекратят протестите си.

От полицията заявиха, че периодично водят преговори с протестиращите кръстовището на Орлов мост да бъде освободено за движение, но без резултат.

Към днешния протест се присъединиха и майките от "Системата ни убива" с автошествие до Банкя.

Автори: Милена Кирова и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автошествието на майките от "Системата ни убива" пристигна в Банкя
Автошествието на майките от "Системата ни убива" пристигна в Банкя
Борисов: Договорът за добросъседство със Северна Македония бе историческа стъпка
Борисов: Договорът за добросъседство със Северна Македония бе историческа стъпка