НОВИНИ

27 болници в страната преглеждат безплатно пациенти с камъни в бъбреците

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 12.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

27 болници в цялата страна ще преглеждат безплатно пациенти с камъни в бъбреците.

Кампанията, на която БНТ е медиен партньор, стартира от Александровска болница с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като водата защитава от образуването на камъни в бъбреците и помага за по-лесното им премахване.

Същевременно, пандемията от COVID-19 е причина да се ограничи профилактиката и проследяването на заболяването. Кампанията цели отново да се насочи вниманието на пациентите и да ги върне към редовните прегледи.

Скринингът, който ще продължи до 1 юли, е част от националната кампания "Бъбреци без болка" на Сдружението на пациенти с бъбречно-каменна болест.

"В 13 града в България ще преглеждат уролози и нефролози. Прегледите са абсолютно безплатни, без направление. Записването става в сайта на нашето сдружение", каза Галина Пенева, председател на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест.

"Тази болест много често е болест до живот. Тоест, много от пациентите считат, че един път, когато вече са лекувани или когато са елиминирали конкретен елемент, въпросът вече е приключил. За съжаление обаче, не е така. Много често, да кажем през първата година, до 35% от пациентите биха могли отново да образуват камък, като до десетата година този процент може да нарасне до 50%", каза проф. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в защита на традиционното семейство преди "София Прайд"
Шествие в защита на традиционното семейство преди "София Прайд"
Издирвателната акция за черната кутия на МиГ-29 няма да бъде прекратена днес
Издирвателната акция за черната кутия на МиГ-29 няма да бъде прекратена днес