28 плажа във Варненска област са без стопани

от БНТ
07:34, 21.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Дни преди началото на летния туристически сезон плажове във Варненска област може да останат без концесионер. Само през миналата година 24 плажа са останали без стопани.

През 2021 година 28 са плажовете без стопани, заяви в "Денят започва" областният управител на Варна Стоян Пасев.

"По подобие на миналата година отново Камчия, част от Шкорпиловци и традиционно Карадере, където липсата на инфраструктура може би е основният елемент, заради който няма наемател или концесионер плажът. Добрата новина е, че Камчия, която е разделена на пет отрязъка, за трите от тях има в момента открита процедура за отдаване на плажа под наем, дано да се намери стопанин", каза още Пасев.

Според него обаче концесионер или наемател на тези плажове няма да се намери, защото излиза прекалено скъпо.

"Говори се от години, че ще се промени наредбата и няма да е на квадратен метър пясък, може би трябва да се направи райониране, не може да сравняваме Албена и Златни пясъци с курорт като Камчия, където няма и хотели, няма инфраструктура. Така че трябва да е по-ниска таксата на Камчия", категоричен беше областният управител.

През годините доста се е намалявала таксата, но въпреки всичко все още няма наемател на този плаж.

Добрата новина е, че Фичоза и Черноморец са си намерили наематели, а те са много посещавани не само от варненци, но и от цялата област.

При вчерашното си посещение във Варна министърът на туризма в оставка Марияна Николова заяви, че в Народното събрание е внесено предложение да се промени Законът за Черноморското крайбрежие и така ще се даде възможност на концесионерите, които намалят цените на чадъри и шезлонги, да плащат по-малка концесионна такса.

"Тази мярка ще работи, ако, разбира се, бъде изпълнена. Защото и миналата година имаше такова обещание, ние платихме още февруари 2020 г. наемите си, впоследствие намалихме със 70 - 80% цените на чадъри и шезлонги и останалите неща, които са съпътстващи, но въпреки това вече повече от година парите ни не са възстановени. Така че едно е, когато нещо е обещано, друго е, когато е реализирано на практика", коментира концесионерът Дирон Ръсовски.

Той очаква един труден летен сезон.

Репортер: Деян Михайлов

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Засилен е интересът към Мелник за Великденските празници
Засилен е интересът към Мелник за Великденските празници
Богдан Кирилов: У нас няма регистрирани случаи на тромбоза след "Астра Зенека", засега няма да я изтеглят
Богдан Кирилов: У нас няма регистрирани случаи на тромбоза след "Астра Зенека", засега няма да я изтеглят