НОВИНИ

3 случая на гонки с мигранти за денонощие в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
20:38, 12.07.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Поредица от пътни инциденти с мигранти в Пловдивско. Само за 24 часа полицаи преследваха бус и леки автомобили с бежанци по магистрала "Тракия" и в две населени места. Катастрофи с материални щети са причинени в центъра на карловското село Васил Левски и Катуница край Пловдив.

Няма пострадали хора, но в една от акциите е починало следово куче. Повечето от мигрантите са задържани, а една от групите все още се издирва.

В нощта срещу десети юли автопатрули се опитват да спрат за проверка две коли с румънска регистрация на главния път между Първомай и Пловдив. Водачите обаче натиснали газта и се отклонили към близкото село Катуница. При скоростното преследване двата автомобила с мигранти изпускат острия завой в началото на село Катуница и остават блокирани в крайпътен насип и избуяла растителност.

Всички, които пътували в колите успели да избягат и все още не са открити.

"Полицаите пазеха колите , хората ги нямаше. Къде са избягали тук по тия храсти никой не знае", каза Димитър Парпаров – жител на Катуница.

На следващия ден земеделски стопани открили следи.

"На много хора направиха проблем по нивите – измачкаха царевиците, на едно приятелче скъсаха маркучите", разказа Даниел.

Издирването на мигрантите и техните водачи продължава.

"След направените огледи от полицията активирах и ловната дружинка да направим обход, активирах хора, които ми помогнаха от населеното място – в момента около Катуница и в землището на Катуница мигранти няма", посочи кметът Красимир Юруков.

В същия ден, часове по-рано преследване и на подбалканския път Бургас – София е завършило с катастрофа в карловското село Васил Левски. След 2 километра гонитба бус с мигранти навлязъл в населеното място и в центъра ударил един от патрулните автомобили. Задържани са 18 сирийски граждани, 11 от които непълнолетни. Трафикантите им - с богато криминално досие и множество присъди, са арестувани.

"Водачът и спътникът му, които са привлечени в качеството на обвиняеми и задържани за 72 часа, български граждани този път, напускат автомобила и се укриват в барака, намираща се в самото село. След извършени оперативно-издирвателни мероприятия са задържани", каза Димитър Пехливанов – заместник районен прокурор на Пловдив.

По същото време и на магистрала "Тракия" край Пловдив сирийски гражданин се опитал да превози с кола 8 свои сънародници. След като полицейски патрул спрял колата, чужденците побегнали в близката слънчогледова нива, а там били задържани. В преследването обаче починало едно от следовите кучета. Хората от малките населените места в Пловдивско не крият притесненията си.

"Отчитаме четирикратен спад на миграционния натиск, а те вече са пред портите на всяка една къща. Ние само можем да гадаем на какво са способни тези хора и с какви намерения са", каза Димитър Здравков – кмет на община Садово.

Днес съдебни състави потвърдиха мерките за задържаните лица и те остават в ареста. А от Районната прокуратура в Пловдив съобщиха за БНТ, че през първите шест месеца на годината за незаконен трафик са образувани 11 досъдебни производства. А само за дванайсетте дни от юли те вече са 15.

Репортери: Димитър Димитров, Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 12.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 12.07.2024 г., 20:50 ч.
Световноизвестният инфлуенсър IShowSpeed бе на посещение в България (СНИМКИ)
Световноизвестният инфлуенсър IShowSpeed бе на посещение в България (СНИМКИ)