НОВИНИ

30 000 опаковки хапчета за COVID-19 пристигат у нас до дни. Как ще се разпределят?

bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 20.01.2022
6066
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

До дни се очаква страната ни да получи първите количества от хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер" за лечение на COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

Препаратите, които се използват за лечение на вируса в първите дни от заразяването, ще се покриват от държавата в т.нар. ковид пакети.

Как ще достигат до пациентите вижте в прякото включване на Деница Торньова.

Хапчетата се отпускат от фирмите производители на квотен принцип, обясниха за БНТ от здравното министерство.

България ще получи цялото количество, което е договорила, но се оказва, че то не е голямо - очакваме 20 000 опаковки от препарата на "Мерк" и 10 000 от "Пфайзер".

Хапчетата ще се изписват с електронни рецепти по преценка на лекуващия лекар. Медиците обаче все още чакат указания за кои пациенти са най-подходящи медикаментите.

Дежурните в общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив усещат ежедневно натоварването от новата ковид вълна.

"Болните са повече, като цяло тенденцията е да са с по-леко боледуване. Идват с цел да им се предпишат лекарства, а лекарства се предписват по лекарско предписание, а не просто защото има безплатни лекарства да им изпишем всичките", казва д-р Николай Петков от общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив.

С доставката на хапчетата за лечение на ковид се очаква натискът от пациенти, които настояват да получат скъпите медикаменти, да се увеличи. И това ще се случи до дни.

"Договорите са подписани, процедурата за доставката е завършена и се надявам специално за "Пфайзер" препарата буквално да съкратим максимално сроковете за доставка, буквално след 4 - 5 дни да ги имаме в България. Някои от лекарствата ги взимаме по съкратена процедура, защото нормално би следвало да очакваме тяхното одобрение, от ЕМА, но ние използваме една възможност да ги договаряме на национално равнище, защото нямаме друг начин. Ако чакаме ЕМА да ги одобри, отиваме към лятото вероятно", каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов.

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта от съответните ковид зони или личния лекар. Повечето джипита обаче отказват да работят с ковид пакетите, тъй като министерството не им отпуска допълнителни средства за лечението на пациенти с коронавирус.

"Това дава вече основание на колегите да не се занимаваме с ковид болни, напълно допустимо е към момента един семеен лекар, който му се е обадил човек с такива оплаквания или е дошъл при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в ковид зоната", коментира д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

А в ковид зоните очакват точни указания на кои пациенти ще се предписват хапчетата за лечение на ковид.

"Ще бъдат изписвани на болни, които имат нужда, а не че на някой му се полага, защото повечето болни идват, защото им се полага. Не, нищо не им се полага, всичко е по лекарско предписание", допълва д-р Николай Петков от общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив.

В държавите, в които вече се използва, хапчето на "Мерк" се прилага при пълнолетни с начални симптоми на COVID-19, които са в най-висок риск от хоспитализация, включително и такива, които имат наднорменото тегло и сърдечни заболявания.

Хапчето на "Пфайзер" се прилага при пациенти над 12-годишна възраст и ранни симптоми, за които също има риск да бъдат приети в болница.

Репортаж: Деница Торньова/Стоян Станчев, Васил Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кипър намалява на три месеца валидността на ковид сертификата
Кипър намалява на три месеца валидността на ковид сертификата
Радев: Назрял е дебатът за промени в Конституцията
Радев: Назрял е дебатът за промени в Конституцията