НОВИНИ

Проф. Илко Гетов: Зелена светлина за версия 2 на ваксините, които да се слагат веднъж годишно

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
10:36, 20.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Няма друга ефективна стратегия за справяне с пандемията освен ваксинирането, трябва да се даде зелена светлина за версия 2 на ваксините, които да се слагат веднъж годишно, препоръчва се ъпдейтната ваксина на "Пфайзер" и "Модерна". Очаква се да бъдат предоставени за одобрение през март месец и в края на април - началото на май да разполагаме с тях, заяви в "Денят започва" проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му се очаква в следващия сезон коронавирусът да стане ендемичен. Разработва се комбинирана ваксина за коронавирус и сезонния грип, което е на ранен етап.

Как боледуват децата от COVID-19 и кога трябва да се насочим към лекар

"Физическото доставяне на лекарствата срещу COVID-19 ще стане след известен период от време, тъй като се изисква технологичен процес. Лекарствата са 2, но те няма да решат генерално проблема с общата защита на хората, тези лекарства не могат да се използват масово, няма да бъдат без лекарско предписание, доста скъпи са, по всяка вероятност няма да ги има по аптеките", допълни проф. Илко Гетов.

Той поясни, че те се приемат в първите два-три, максимум до 4 дни и спират размножаването на вируса, предпазват от хоспитализация и смърт.

"България е поръчала тези лекарства. Данните показват, че имат странични ефекти", добави проф. Илко Гетов и припомни, че сертификатът след бустерна доза важи 1 година.

Според проф. Илко Гетов честото прилагане на бустерните дози от едни и същи ваксини в рамките на следващата година не е най-подходящата стратегия за справяне с пандемията.

Въвеждат се локални мерки срещу COVID-19 в страната

"Бустерите не би трябвало да се препоръчват като стратегия, само бустерите сами по себе си не водят до необходимото ниво на защита. В България големият проблем е капацитетът на здравната система, далеч сме от 50 процента ваксинирани. Не можем да си позволим разхлабване на мерките поради наслагване на двете вълни на Делта и Омикрон, както и заради ниското ваксинално покритие", подчерта проф. Илко Гетов и отбеляза, че мерките - дистанция, дезинфекция, носене на маски и ограничаване на събирането на много хора трябва да останат в сила.

Малко над 10 хиляди и 100 са новите случаи на коронавирус

Според проф. Илко Гетов на този етап Планът за справяне с пандемията на правителството е работещ, но по думите му трябва да се създадат денонощни Ковид зони, а също и да се добави показател като наличието на персонал в болничните заведения.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха незаконен добив на баластра край Ловеч
Разкриха незаконен добив на баластра край Ловеч
Григор Димитров отпадна от Australian Open
Григор Димитров отпадна от Australian Open