НОВИНИ

Христо Иванов: Съдебната реформа е политически изпит за ГЕРБ и ДПС

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:39, 20.01.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Управляващите ще търсят подкрепа и от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, преструктурирането на Висшия съдебен съвет и избора на новия му състав. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Денят започва".

По думите му от ГЕРБ са заложили преструктурирането на ВСС в предизборната си програма, в ДПС също говорят за реформа, тоест – и управляващи и опозиция признават, че промените във Висшия съдебен съвет са неизбежни.

"Това е политически изпит за ГЕРБ и ДПС – дали те ще осъзнаят отговорността си да отпушим вече тази тема или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото, което не иска тези промени. Това е техен избор. Това е изпит пред историята на България", каза Христо Иванов.

От "Демократична България" ще предложат да се създаде временна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Целта е измененията на основния закон да станат факт след широка дискусия, а не да са наложени предварително под формата на законопроект.

Промените във ВСС трябва да са факт до есента, когато изтича мандатът на изборните членове на сегашния Висш съдебен съвет. Във временната комисия за промени в Конституцията ще се търси широк консенсус и конкретни ангажименти от политическите сили.

"Това всичко да доведе до положение, в което ние следващата есен да можем да се похвалим с реален рестарт на съдебната власт, имайки предвид, че ще имаме вече нов председател на ВКС, дотогава Иван Гешев трябва да си е тръгнал; нов състав на Инспектората с хора, наистина готови да чистят съдебната власт от нейните болки и гнили ябълки и реформаторски състав на ВСС, който да може, ако Иван Гешев все още не е разбрал, че трябва да си ходи, да го освободи дисциплинарно и да избере нов истински реформатор на поста "главен прокурор" и да започне дълбоката модернизация на прокуратурата. Това е единственият път, който България има", заяви Иванов.

Христо Иванов допусна, че при забавяне на промените в Конституцията, може да се удължат сроковете за избор на нови членове чрез законови изменения и да се стигне до т.нар. "съдебна ваканция".

От "Демократична България" предлагат в прокурорската колегия на ВСС да се увеличи парламентарната квота, за да се намали броят на членовете на съвета, които са пряко подчинени на главния прокурор. В съдийската колегия, според Иванов, трябва да се намали парламентарната квота, за да се гарантира самоуправлението на съдиите. Тази формула е изведена от международните стандарти, допълни съпредседателят на "Демократична България".

По думите на Христо Иванов, ако реформата не бъде направена, България ще има проблем със средствата от Плана за устойчивост и развитие, с влизането в шенгенското пространство и еврозоната и с привличането на чуждестранни инвестиции.

Относно предстоящия избор на нов председател на "Да, България" Христо Иванов заяви, че е готов да остане начело на формацията, ако бъде избран.

Допълни, че той самият не се е кандидатирал за председател, но има много номинации от структурите в страната. Подал е оставка от ръководството на формацията, за да покаже, че може да носи отговорност и да даде възможност за нов път.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саманта Стосър отпадна в Мелбърн и сложи край на кариерата си
Саманта Стосър отпадна в Мелбърн и сложи край на кариерата си
Кметът на Благоевград: Когато има Ковид или бедствие общините не могат да реагират адекватно
Кметът на Благоевград: Когато има Ковид или бедствие общините не могат да реагират адекватно