НОВИНИ

"Топлофикация София" за трети път съди русенка за задължения, без тя да е живяла в столицата

bnt avatar logo
от БНТ
06:44, 20.01.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Русенката, която два пъти беше съдена от "Топлофикация София" за задължения, каквито няма, а след това получи извинения за грешката, отново се оказва подсъдима.

След репортажа на БНТ: "Топлофикация" връща парите на жената, която никога не е живяла в София

Дружеството този път очаква от нея да плати 6500 лева заедно с още трима души, с които, според исковата молба, дели един апартамент в кв. "Дружба" в столицата. Нейната история ви разказахме в новините на БНТ1. Ето и продължението.

Цанка Димитрова е от Русе. Никога не е живяла и не е имала имот в столицата. Въпреки това вече за трети път "Топлофикация София" я съди като длъжница.

Абсурден казус: Два пъти длъжник на "Топлофикация" без да си живял в София

Първият път е през 2015 година, когато научава, че дължи 2300 лева. Тогава от дружеството признават, че е станала грешка – на софийския адрес живее съименичката ѝ Цанка Найденова и по неясни причини към нейното име е присъединено ЕГН-то на русенката.

По случая Софийската районна прокуратура се произнася, че има злоупотреба с личните ѝ данни. През октомври миналата година получава запорно съобщение, като сумата вече е скочила на 9350 лева.

След репортаж на БНТ1 казусът на Цанка Димитрова се разплете - съдебният изпълнител ѝ върна взетите пари, а от "Топлофикация София" ѝ се извиниха за грешката с обяснението:

"Това е станало в период, когато са разполагали само с имена - базата им данни, и тогава, някак си, и аз не знам, след вече като се появява Имотният регистър, моето ЕГН се появява там", споделя Цанка Димитрова.

Но радостта на Цанка Димитрова била кратка, само до 5 януари, когато научава, че "Топлофикация София" отново я съди. А между документите, които получава, фигурира и компютърна справка от Агенцията по вписванията на списък на живеещите в бл. 62, където срещу името на Цанка Найденова е вписано ЕГН-то на Цанка Димитрова.

"И аз питам – кой ми открадна на мен самоличността? Госпожа Цанка Стефанова Найденова, която реално е живуща на този адрес, "Топлофикация" ли злоупотребява или работите заедно? Чудя се как моето ЕГН стои срещу име, което даже не е моето, аз съм Димитрова, не съм Найденова", заяви Цанка Димитрова.

Наш екип се опита да открие Цанка Найденова на адреса ѝ в кв. "Дружба". Никой не отвори на позвъняването ни, но съседи потвърдиха, че там живее семейство Найденови.

Междувременно получихме отговор от "Топлофикация София", че "повторното завеждане на иск е в резултат на пропуск на съда при връчване на съдебните книжа".

Тоест вместо в София неправилно са изпратени в Русе. И дружеството оттегля исковата си молба, като отново ѝ поднася извинения.

Но от отговора така и не става ясно защо, след като уточнението за грешката е направено на 26 октомври миналата година, два месеца по-късно отново е подсъдима. Цанка Димитрова вече си е наела адвокат и е решена този път да извърви пътя докрай.

"В крайна сметка, ако армията от адвокати на "Топлофикация" докажат, че аз съм г-жа Цанка Стефанова Найденова с въпросното ЕГН, да ми предостави нотариален акт, където аз съществувам в този апартамент, тогава с най-голямо удоволствие ще си платя 2-те хиляди лева и ще се сдобия с 2/3 имот в София. Какъв късмет!", каза още Цанка Димитрова.

Автори: Даниела Василева и Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер се промъкна до 1/4-финалите за Купата на Италия след продължения
Интер се промъкна до 1/4-финалите за Купата на Италия след продължения
Въвеждат се локални мерки срещу COVID-19 в страната
Въвеждат се локални мерки срещу COVID-19 в страната