НОВИНИ

Една година в Белия дом - Байдън с коментар за Русия и COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:22, 20.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън смята, че руският му колега ще предприеме действия в Украйна, но не вярва, че Владимир Путин иска пълномащабна война.

Думите му породиха известна неяснота дали обвързва реакцията спрямо Москва с мащаба на евентуално руско навлизане в Украйна. По този повод говорителката на Белия дом Джен Псаки уточни, че президентът ясно е заявил, че ако руски военни преминат границата с Украйна, реакцията ще е бърза, твърда и решителна.

Джо Байдън даде близо двучасова пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност. Той отговаря на въпроси свързани с отношенията с Русия, но също и с пандемията, американската икономика и Камала Харис.

Байдън увери Зеленски в подкрепата на САЩ за Украйна

Напрежението около Украйна и Русия беше един от акцентите в пресконференцията на Джо Байдън.

Смята се, че на границата с Украйна сe намират около 100 хиляди руски войници, а сателитни снимки показват разполагането на военни части в четири точки в Западна Русия. Москва отрича да планира атака или нахлуване в Украйна.

Байдън обаче смята, че Путин ще предприеме действия, но не е взел окончателно решение и все още преценява евентуалните последици за Русия. Президентът на САЩ предупреди, че руският лидер ще плати висока цена, ако го направи.

"Не смятам, че той иска пълномащабна война. Второ, мисля ли, че той ще подложи на тест Запада, Съединените щати и НАТО? Толкова значимо, колкото може? Да, мисля, че ще го направи. Но мисля също, че ще плати сериозна и ужасна цена за това", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Той обяви, че са подготвени санкции и икономически мерки срещу Москва в случай на инвазия.

Байдън определи 12-те месеца в Белия дом като година на предизвикателства, но и на огромен напредък. Той призна, че пандемията е изтощила и обезверила американците, но увери:

"Няма да се върнем към пълно затваряне. Няма да затваряме училища. Училищата трябва да останат отворени, защото американският спасителен план в размер на 130 милиарда долара е предназначен да запази нашите ученици и учители в безопасност и училищата отворени", каза още Джо Байдън.

Той изтъкна, че за една година внушително се е увеличил делът на ваксинираните американци, безработицата и детската бедност бележат спад, а бизнесът расте. Джо Байдън потвърди, че за вицепрезидент за втори мандат ще предложи отново Камала Харис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат се локални мерки срещу COVID-19 в страната
Въвеждат се локални мерки срещу COVID-19 в страната
Северна Корея възобновява прекратените изпитания на оръжия
Северна Корея възобновява прекратените изпитания на оръжия