НОВИНИ

Макрон представи пред ЕП приоритетите на френското европредседателство

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:45, 19.01.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Западните Балкани, сигурността в Европа и прехода към климатична неутралност ще са сред основните теми за френското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари тази година. Френският президент Еманюел Макрон представи днес приоритетите на страната си в Европейския парламент в Страсбург. Но дебатът премина и под знака на предстоящите избори във Франция.

Присъединяването на Западните Балкани към ЕС остава една от основните теми за френското председателство. Макрон поиска ясни срокове, но и нови правила за воденето на преговори и вземането на решения в ЕС.

"Европа не може да обърне гръб на Западните Балкани. Географски и исторически те са част от европейския континент. Те носят белези, които ни напомнят колко крехък може да бъде мирът, но и колко силен може да бъде нашият съюз. Ето защо днес трябва да преосмислим връзката си със страните от Западните Балкани и да им предоставим ясна перспектива за присъединяване към ЕС с разумни срокове".

Френският президент защити и идеята си за по-силен ЕС, способен да се грижи за сам своята сигурност. Той призова и нови преговори за сигурността с Русия. Франция и Германия ще се опитат да посредничат и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.

"Това, което трябва да изградим е нов европейски ред на сигурност, основан върху принципи и правила, към които ние сме се придържали и които сме създали не срещу, а заедно с Русия още преди 30 години. Тези принципи са свързани с това да се откажем от силата и заплахите. Искам да се върнем към тях, към ангажиментите за сигурността, свързани си неприкосновеността на границите и териториалната цялост на държавите".

Според Макрон е важно и довършването на Шенгенското пространство и сигурната защита на външните граници на ЕС. България, Румъния и Хърватия трябва да станат членове на Шенген, ако са готови, смята той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски изпусна преднина от 21 точки и отстъпи на ФМП Академия
Левски изпусна преднина от 21 точки и отстъпи на ФМП Академия
Кристиано Роналдо ще напусне Юнайтед, ако не се класира за Шампионската лига
Кристиано Роналдо ще напусне Юнайтед, ако не се класира за Шампионската лига