НОВИНИ

Как политиците и медиите в Скопие определиха посещението на Кирил Петков

Александър Марков
от Александър Марков
18:30, 19.01.2022
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Противоречиви реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков там. Управляващите и президентът на Република Северна Македония обявиха, че България е направила отстъпка, а опозицията - че Скопие е направило крачка назад в преговорите със София.

Като отстъпление от позицията й от страна на България и като малка дипломатическа победа за Република Северна Македония. Така медиите в Скопие тълкуват резултатите от посещението на Кирил Петков.

Още преди българският премиер да отлети за България, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде интервю, в което ясно заяви две неща: първо, София е отстъпила, приемайки краткото име Северна Македония. Второ, искането македонските българи да бъдат записани в Конституцията на страната е намеса във вътрешните, суверенни дела на Скопие.

Самите македонски българи изразиха разочарованието си, че срещата с премиера Петков е продължила 15 минути и те не са могли да обсъдят с него въпросите, които са искали.

Срещата Петков - Ковачевски: За какво се договориха двамата премиери

Още преди официалния край на посещението на Кирил Петков в Скопие президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обяви: София, а не Скопие е направила крачка назад. С нотата, изпратена до ООН, България се отказва от териториални претенции, а не Северна Македония.

България казва: Не, не, не, краткото име значи териториални претенции. От днес те вече казват: добре, съгласни сме. Тоест - те отстъпват от своята досегашната позиция. Това е, каза Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония.

Бившият вицепремиер по европейските въпроси и външен министър Никола Димитров обвини управляващите, че са отстъпили пред България.

България искаше от самото начало на преговорите да изпратим нота. Ние казахме: добре, и изпратихме нота. Без нищо да получим в замяна.

Президентът Стево Пендаровски съобщи, че Кирил Петков не е повдигнал пред него въпроса за вписването на македонските българи в Конституцията на страната.

Организациите на македонските българи изразиха съжаление: че срещата с Петков е продължила само минути и че въпросът за техните права е останал на втори план.

Сериозно впечатление ни направи и, че най-вероятно на голяма част от тези срещи въпросът за правата на българите в Македония е отсъствал и това в нас започва да създава едно леко объркване, каза Петър Колев, председател на "Граждански демократичен съюз".

Петков от Скопие: Няма никакви рискове от санкции от страна на САЩ заради позицията ни за РСМ

От София премиерът Кирил Петков определи посещението си в Скопие като огромен успех. Заяви, че е препотвърдил и надградил българската позиция.

От една страна, ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна, те подадоха нота, която ние сме се надявали да получим от две години. Тази нота е много по-важна от късо и дълго име - РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. .. В историческата комисия трябва много ясно да се обсъди и това е част от работните групи - аз няма да отговарям за всички работни групи. Тези работни групи ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа - всички знаем за това, и как това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония. В този детайл трябва да се влезе от историческата комисия, която да обсъди и тези теми.

Петков повтори, че с новите работни групи, самолетната линия и предстоящата огромна работа ще бъдат постигнати резултати в отношенията между двете страни.

Очаква се формирането на четирите нови работни групи да бъде финализирано на съвместното заседание на двете правителства на 25 януари в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Близки на загиналите в автобуса на "Струма" искат паралелно разследване
Специално: Близки на загиналите в автобуса на "Струма" искат паралелно разследване
Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна
Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна