НОВИНИ

Рашков за Цацаров: Не изпитвам никакви негативни чувства към този човек

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 19.01.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Това са пресилени изказвания. Аз не изпитвам никакви негативни чувства към този човек, така че вероятно е изненадан, вероятно нещо друго. Ето, той дори обвини премиера, че е оказвал институционален натиск. Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков на въпрос дали отнетият достъп до класифицирана информация на Сотир Цацаров е лично отмъщение.

Той има право да бъде възстановен в прокуратурата, заяви Рашков относно информацията, че Сотир Цацаров е подал заявление до прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във ВКП.

Вътрешният министър коментира и очакващото се решение дали правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор.

Има материали, които трябва да се придвижат към Министерството на правосъдието. Струва ми се, че там трябва да започне евентуална проверка, ако министърът на правосъдието има намерение да внася предложение. Добре би било да излезе решението на КС в тази връзка. Според мен има едно много отдавнашно решение на КС, още когато се създаде правомощието на министъра, беше ясно, че има възможности за предложения, не за решения, обясни Рашков.

Прокурорската колегия на ВСС прие Становище по повод декларацията на управляващите с призив за оставка на Гешев

Министърът коментира и използването на СРС-та от служители на МВР.

Щом като един служител от една оперативна служба може във връзка с една предпроцесна дейност, както е известна една разработка, да направи предложение директно до съда и да поиска разрешение за СРС, логично възниква въпроса защо служител на МВР, който разследва, няма такова право. Помислете по този въпрос. Това е едно действие по разследването, което е залегнало в НПК и разследващият полицай няма право да го използва без прокурор. Смятам, че ако се промени законът в тази посока, ще се постигне един положителен ефект - прокурорите ще се освободят от един процесуален ангажимент, който имат сега.

7 души са подслушвани незаконно през 2021 г., установи проверка

Рашков коментира и жестокото убийство в Русе, като обясни, че се работи денонощно по случая.

Ние считаме, че убийството е разкрито. Ще се внесат вероятно искания за задържане под стража и ще видим както ще каже Русенският съд. Ние имаме доста сериозни доказателства за извършителите на това престъпление. Версиите са няколко - една успяха да докажат като най-вероятната, намерени са и трупни части, предстоят експертизи, уточни Рашков, без да разкрива повече подробности.

Жертвата на убийството в Русе е собственичка на верига аптеки

Той коментира и случая със спрения на границата автомобил на бившия министър на финансите Владислав Горанов.

Тази кола е издирвана от Интерпол по искане на Русия. Съвсем не е нова, както твърдеше той и собственикът на фирмата. Разследването е установило много странни факти - например засега данните са, че колата е произведена август 2018 г., а регистрацията ѝ е на 1 януари 2018 г., каза Рашков.

Ще изчакам да се образува съдебно производство и тогава ще се защитя в съдебната зала, заяви вътрешният министър относно разследването за АМ "Хемус".

Бойко Рашков даде показания по делото за строежа на "Хемус" (ОБЗОР)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев и Йотова влизат във втори мандат (обзор)
Радев и Йотова влизат във втори мандат (обзор)
Отменят кукерския карнавал в Раковски
Отменят кукерския карнавал в Раковски