НОВИНИ

Макрон в речта си пред ЕП: Европа не може да обърне гръб на Западните Балкани

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:20, 19.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Европа
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон призова европейските държави да започнат нови преговори за сигурността с Русия, които да намалят военното напрежение на континента. Макрон представи приоритетите на френското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари тази година и ще премине под знака на френските избори, на които се очаква френският президент да се бори за втори мандат.

Западните Балкани трябва да получат ясно перспектива за присъединяване към ЕС, каза Макрон пред евродепутатите.

Темата за разширяването на ЕС и приемането в него на държавите от Западните Балкани ще остане една от основните теми на френското председателство. Освен ясна европейска перспектива той поиска и реалистични срокове за времето за започване на преговори и за приемането на тези държави в Европа.

"Европа не може да обърне гръб на Западните Балкани. Географски и исторически те са част от европейския континент. Те носят белези, които ни напомнят колко крехък може да бъде мирът, но и колко силен може да бъде нашият съюз. Ето защо днес трябва да преосмислим връзката си със страните от Западните Балкани и да им предоставим ясна перспектива за присъединяване към ЕС с разумни срокове", каза Макрон.

Другата важна тема за Макрон остава сигурността в Европа и това европейският континент сам да може да се защитава, още повече на фона на конфликта Русия-Украйна. Макрон ще се опитва да посредничи в този конфликт заедно с германския си колега.

"Това, което трябва да изградим е нов европейски ред на сигурност, основан върху принципи и правила, към които ние сме се придържали и които сме създали не срещу, а заедно с Русия още преди 30 години. Тези принципи са свързани с това да се откажем от силата и заплахите. Искам да се върнем към тях, към ангажиментите за сигурността, свързани си неприкосновеността на границите и териториалната цялост на държавите. Трябва да окажем отпор срещу всяка заплаха и срещу опитите за дестабилизация на континента. Затова заедно с Германия и в рамките на нормандския формат се опитваме да намерим политическо решение на конфликта в Украйна".

Близо 4-часовият дебат с френския президент в ЕП премина под знака на предстоящите френски избори. Много често той беше обвиняван, предимно от френски евродепутати, че ще използва или вече използва председателството за предизборни цели. Често се налагаше председателстващата заседанието Мецола да призовава да не превръщат дебата в национален, а той да остане европейски все пак.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската филмова звезда Гаспар Улие загина в трагичен ски инцидент
Френската филмова звезда Гаспар Улие загина в трагичен ски инцидент
Олимпийската шампионка Мадлен Радуканова стартира собствена инициатива
Олимпийската шампионка Мадлен Радуканова стартира собствена инициатива