НОВИНИ

Дипломатически совалки в подкрепа за Украйна в кризата с Русия

Фани Аронова
от Фани Аронова
14:58, 19.01.2022
Чете се за: 03:32 мин.
САЩ
Слушай новината

Съединените щати се ангажират с подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това послание занесе в Киев държавният секретар Антъни Блинкен, след като във Вашингтон изказаха опасения, че Русия може да нахлуе в Украйна "във всеки момент".

Посещението на Блинкен в украинската столица е част от дипломатически совалки, предприети от Запада, в периода на високо напрежение между Москва и Киев.

Преди срещата с украинския президент Зеленски Антъни Блинкен предупреди, че Кремъл се готви да изпрати още войски към Украйна и така ще може в кратки срокове да предприеме агресивни действия.

"Ние заявихме, че предпочитаме дипломатическо решение на конфликта. Това е най-отговорното нещо. В същото време обяснихме на Москва, че ако поднови агресията срещу Украйна, това ще има сериозни последици", каза Блинкен.

Вашингтон отпуска още 200 млн. долара за сигурността на Украйна, но държавният секретар изрази в Киев надежда, че Русия ще се придържа към пътя на дипломацията и мира.

"Искам да благодаря лично на президента Байдън и на американската администрация за увеличаването на военната помощ за Украйна и за подкрепата, която, сигурен съм, ще продължи и в бъдеще", каза Зеленски.

Според американски представител, цитиран от Ройтерс, Русия може "всеки момент" да нахлуе в Украйна. Подобни опасения изказа по-рано в Москва първият дипломат на Германия след среща с руския си колега.

"През последните седмици над 100 000 руски военни, техника и танкове бяха разположени без причина близо до Украйна. Трудно е да не виждаме в това заплаха", каза Аналена Бербок, външен министър на Германия.

"Ние никого с нищо не заплашваме, но чуваме заплахи по наш адрес. Не можем да приемем изисквания, засягащи действията на нашите въоръжени сили на собствената ни земя", каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Бербок посочи, че Германия ще защитава основните европейски ценности, дори ако се наложи да плати висока цена.

В Брюксел преди ден премиерът Олаф Шолц предупреди, че Германия е готова да обсъди спирането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна. Руският външен министър от своя страна подчерта, че целта на проекта е енергийната сигурност на Германия и на цяла Европа.

Докато текат дипломатическите совалки, в Беларус пристигат руски войски за маневри, чиято задача е отблъскване на нападение отвън.

Докъде е готов да стигне Западът, за да подкрепи Украйна? В четвъртък американският държавен секретар ще обсъди ситуацията в Берлин с колегите си от Великобритания, Франция и Германия. В петък той ще разговаря в Женева с руския външен министър Лавров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обяви привличането на нидерландски бранител
Левски обяви привличането на нидерландски бранител
Сотир Цацаров е възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура
Сотир Цацаров е възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура