НОВИНИ

Отменят кукерския карнавал в Раковски

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 19.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Регионални
Слушай новината

Отменят големия кукерски карнавал в края на февруари в град Раковски заради многото заболели там, включително кметът на общината. Макар че картината на заболеваемостта след месец ще е съвсем различна. Въпреки това обаче празник няма да има.

Вчера голяма част от тестовете,направени в Медицинския център в Раковски, се оказали положителни. Дори бързите антигенни тестове свършили и се наложило да вземат назаем от болницата в града.

"Били са потвърдени 75 случая от 105 проби за община Раковски. Отменихме всички събития в общината в културния ни календар, с оглед на това е отменен също Международният кукерски фестивал, който трябваше да се проведе на 25-26 февруари", каза Венцислав Чавдаров - зам.-кмет на община Раковски.

Повечето от заразените са с леки симптоми и се лекуват вкъщи. Малка част
са в болница.

"Обезспокоени сме в това положение, но за болницата мога да кажа, че в момента ситуацията е спокойна. Имаме 24 ковид легла, от които 20 за възрастни и 4 за деца. Имаме осем болни възрастни в ковид отделението горе, а тук в четирите детски педиатрични легла имаме три деца, които са до една година, но не са в много тежко състояние. Нямат нужда от кислород, лекуваме си ги като една обикновена пневмония, повлияват се добре и до ден,два ще ги изпишем", каза д-р Иван Тумбашки, директор на МБАЛ-Раковски.

Детското ковид отделение е разкрито по заповед на РЗИ-Пловдив в понеделник. За да функционира нормално обаче е необходим допълнителен персонал.

Вижте повече във видеото

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков за Цацаров: Не изпитвам никакви негативни чувства към този човек
Рашков за Цацаров: Не изпитвам никакви негативни чувства към този човек
Биатлонистът Благой Тодев спечели европейска титла при младежите
Биатлонистът Благой Тодев спечели европейска титла при младежите