НОВИНИ

Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:24, 19.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Заразата от коронавирус се разпространява бързо - днес вече болните са над 11 000 души. Рекорден е броят на заразените деца - над 2500. Положителните тестове на учителите са се увеличили три пъти за седмица. В София заболелите са най-много, наложи се увеличение на ковид леглата. Бургаските общини Средец и Сунгурларе обявиха частичен локдаун.

Столицата стана втората област след Благоевград, която мина границата от 2000 заразени на 100 000 население на двуседмична база. Над 26 000 столичани са с положителен тест за последните 14 дни. Това принуди здравните власти да увеличат предвидените болнични легла.

Над 2000 са леглата. има достатъчно свободни легла, които могат да приемат натиска на пациентопотока, каза д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ.

Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна се наблюдава през последните 9 дни - над 12300 са регистрирани в системата.

Според Областния управител на столицата може да се наложи деца с нужда от болнично лечение от малки населени места да се лекуват в София.

От провинцията ще дойдат доста деца при положение, знаете, че в провинцията са по-зле оборудвани болниците, по- лошо е лечението на децата, така че ще се наложи ние в някакъв момент да приемаме и деца оттам, каза Иван Кючуков, областен управител на София-град.

Частичен локдаун и затворени детски градини в Средец и Сунгурларе

Общините Средец и Сунгурларе обявиха частичен локдаун. Затварят детските градини.

Готвачката каза, че нищо ѝ няма, но мъжът ѝ е хремав и има кашлица. Веднага отидоха и си направиха тест и се оказа, че готвачката също е болна без абсолютно никакви симптоми, каза Златка Желязкова, директор на детската градина в с. Чубра.

Малък град сме, малка община и когато започне да се разболява педагогическия и непедагогическия персонал, няма кой да ги замести, каза Иван Жабов, кмет на Община Средец.

В Белодробната болница в Благоевград са запълнени и 14-те легла за пациенти с ковид.

Нашата болница е пълна с ковид, леглата за други болни също и те са горе долу пълни, каза д-р Петър Георгиев, управител на Специализирана болница за белодробно лечение, гр. Благоевград.

14-дневната заболеваемост в страната надмина 1200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как политиците и медиите в Скопие определиха посещението на Кирил Петков
Как политиците и медиите в Скопие определиха посещението на Кирил Петков
Какви са очакванията на политиците за втория мандат на президента
Какви са очакванията на политиците за втория мандат на президента