НОВИНИ

Радев и Йотова влизат във втори мандат (обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:01, 19.01.2022
Чете се за: 05:25 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат във втори мандат. Двамата положиха клетва пред Народното събрание. В обръщението си Румен Радев заяви, че в страната има антимафиотски консенсус. Той призова за конституционна реформа, която да разшири участието на гражданите в управлението на държавата. Депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала по време на обръщението на президента.

На тържествена церемония в Народното събрание в присъствие на правителството и много гости Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си президентски мандат.

В обръщение към народа и Народното събрание президентът Радев направи равносметка на първия мандат и очерта приоритетите за втория. Отминалите пет години определи като драматично време, в което старият, авторитарен модел на управление достига своя апогей. Думите му провокираха депутатите от ГЕРБ-СДC да напуснат залата.

Румен Радев: Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим

"Гражданският бунт през 2020 година срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", каза Радев, докато депутатите излизаха, но той продължи: "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината".

Страната е изправена пред каскада от кризи и социално-икономическите им последици, а темите вече са в дневния ред на правителството и парламента, отбеляза държавният глава.

"Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни", каза президентът.

Клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова (Снимки и видео)

Едно важните послания на президента е, че човекът трябва да е центъра на държавата.

"Икономиката беше дежурният приоритет на всички политици през годините. Уви, прочитът на макроикономическите показатели често засенчва грижата за човека, който е много повече от работник и потребител. Затова предпочитам да подходя към приоритетите от гледна точка именно на човека".

Очаква консенсус за решаването на проблемите с демографската катастрофа, каузата за просветена и образована нация, промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване.

"Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати", каза Радев.

Първото условие за успеха на обществото е свободата и достойнството на личността, напомни Румен Радев. "Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим".

Вярва, че сега е налице историческа възможност България да се върне в руслото на закона.

"Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Той обединява огромното болшинство от почтени българи, които го заявиха по площадите и в урните", каза той.

Радев и Йотова положиха клетва пред парламента

Според държавния глава отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура.

"Промените в Конституцията следва да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права".

Подчерта, че с Илияна Йотова досега са следвали убеждението, че външната политика на България трябва да следва националния интерес: "Външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън".

Радев благодари на вицепрезидента Йотова, че предизвикателствата в първия мандат са укрепнали разбирателството и единодействие, което вярва, че ще продължи. А за новия мандат обеща на хората:

"С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да градим заедно с вас свободна, демократична, модерна и просперираща България.

Тържествен молебен за втория им мандат отслужи патриарх Неофит в катедралния храм "Свети Александър Невски " след церемонията.

Патриарх Неофит към Радев и Йотова: Отговорността върху плещите ви е изключително голяма

След церемонията в парламента Румен Радев и Илияна Йотова посетиха храм-паметник “Св. Александър Невски”, където се срещнаха българския патриарх Неофит. Негово светейшество е отслужил тържествен молебен за втория им мандат.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович присъства на литургия в Белград със семейството си
Джокович присъства на литургия в Белград със семейството си
Рашков за Цацаров: Не изпитвам никакви негативни чувства към този човек
Рашков за Цацаров: Не изпитвам никакви негативни чувства към този човек