Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Патриарх Неофит към Радев и Йотова: Отговорността върху плещите ви е изключително голяма

от БНТ
12:03, 19.01.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
живо вторият мандат радев йотова положиха клетва парламента
Слушай новината

Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма.

Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в словото си към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова по случай встъпването им във втори мандат.

"Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни." - каза още патриарх Неофит.

Ето и пълния текст на патриаршеското слово:

В деня на Вашето встъпване във втори мандат като президент и вицепрезидент на скъпото ни Отечество се обръщаме с поздрав и приветствие, призовавайки над Вас и семействата Ви, над Родината ни и целия наш обичен народ, в България и извън нейните предели, Божието благословение, като Ви благопожелаваме крепко здраве, сили и добри плодове от Вашите трудове, насочени към онова, що е добро и полезно за нас и нашата държава.

Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни. Общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация. Положените някога здрави основи, заедно с държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения.

Пред Вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, според силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един достоен, но и много изстрадал народ – който е познал в хилядолетната си история периоди на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци.

Нека тази дълбока вяра и извиращата от вековната духовност на народа ни сила и упование бъдат с Вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да Ви укрепва в служението, за което сте избрани. Да Ви дарува мъдрост и разум и всякога да Ви упътва в Своята вечна истина.

На добър час! Бог да пази България!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Аоияма записа шести успех в Токио
Аоияма записа шести успех в Токио
Борисов: Премиерът на РСМ вкара Кирил Петков в капан
Борисов: Премиерът на РСМ вкара Кирил Петков в капан