НОВИНИ

Мартин Димитров, ДБ: Очакваният дефицит в бюджета трябва да е под 3%

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 19.01.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

В следващите дни, седмици, но в рамките на януари, очакваме от Министерство на финансите да са готови с проекта за бюджет и да го внесат за обсъждане в парламента. Той трябва да мине на две четения. Това заяви в "Още от деня" председателят на икономическата комисия в НС и депутат от ПГ на "Демократична България" Мартин Димитров.

В този бюджет има много важни въпроси като този какъв ще бъде очакваният дефицит, който е добре да бъде под 3%. Това би показало, че въпреки кризите публичните финанси са стабилни, допълни той.

В бюджета трябва да се намери една много тънка червена линия, така че да се помогне на секторите, които са в трудно положение. Трябва да е заложена предвидената помощ за небитовите потребители на ток. Необходима е подкрепа за малкия бизнес, който е в трудно положение в пандемията. Всичко това обаче трябва да се осъществи като бюджетният дефицит остане под контрол, обясни Димитров.

По думите му приоритетите на държавата трябва да са на първо място да се справим с пандемията. На второ място - да си запазим и развием икономиката, като се стремим към висок растеж.

Като една от изключително важните задачи пред България той определи построяването на газовата връзка с Гърция още през 2022 г. Тази връзка ще донесе възможност да купуваме алтернативен газ.

Следваща задача е азербайджанският газ да бъде купен. Грешка е, че не е бил купуван в пълния му капацитет до момента.

Според Димитров третата задача пред страната ни са предстоящите нови преговори с Русия за доставка на природен газ за България. Те трябва да бъдат проведени умно. Договорът трябва да е краткосрочен и гъвкав.

"Булгаргаз": Ако газопроводът с Гърция се забави, ще трябва решителна подкрепа на политическо ниво

Мартин Димитров коментира и темата с КЕВР. Каза, че те изпълняват функцията на счетоводител и не могат да взимат решения от рода на това какъв газ и откъде може да бъде внасян в България. "Важно е кой взима решенията".

В случая това са правителството, министърът на енергетиката. Те са тези, които подписват договорите и носят отговорността, отбеляза Димитров.

Той се съгласи, че един регулатор може да работи по-добре, но е важно да бъде запазена независимостта му. Място за оптимизация обаче има.

Във връзка с мораториума върху цената на тока Мартин Димитров каза, че приема, че той е начин да бъде спечелено време за организация и решаване на проблемите.

Добрият изход е той да бъде отменен по-рано.

"Видим ли ценови проблем е редно да въведем с временен характер - 4 или 6 месеца, диференцирано ДДС и така няма да "изпуснем" цените".

Радослав Рибарски, ПП: Мораториумът е непопулярна мярка, но е необходимото зло

Мартин Димитров коментира и срещата в Скопие между премиерите на България и Северна Македония, като акцентира, че е добре да се насърчават икономическите отношения между съседни страни и стокообменът между тях, но това само по себе си не решава останалите въпроси, които са важни за страната ни.

По думите му си заслужава да се опита създаването на самолетна линия между София и Скопие, но не трябва да храним илюзии, че от това следва разрешаване на другите тежки проблеми.

Европа има интерес към разширяване на Западните Балкани, каза още Димитров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Ганев: Да върнем мъжкия волейбол там, където му е мястото
Любомир Ганев: Да върнем мъжкия волейбол там, където му е мястото
На първа линия: Снимка показва съсипаните от умора медици в ковид отделение
На първа линия: Снимка показва съсипаните от умора медици в ковид отделение