НОВИНИ

На първа линия: Снимка показва съсипаните от умора медици в ковид отделение

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 19.01.2022
22589
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Снимка на стажант лекари след края на дежурство в ковид отделение развълнува социалните медии. Неин автор е известен пловдивски хирург, който е впечатлен от готовността на бъдещите медици да се борят безкористно със заразата на първа линия. Ковид отделенията в пловдивските болници постепенно се запълват и спешно търсят доброволци.

Героите от снимката на професор Росен Димов са неотлъчно до дежурните лекари в ковид отделение. Вижда ги в края на смяната им, съсипани от умора.

На мен силно впечатление ми направи тяхната мотивация да бъдат денонощно до тежко болните. Това е от изключителна полза за всеки един медик, студент или стажант лекар, каза проф. д-р Росен Димов.

Двете момичета са студентки в 6-ти курс. Не искат да се афишират и да говорят пред камерата ни. Мария Бончева вече е дипломиран лекар. От началото на втората вълна влиза в ковид отделението на болница „Свети Мина“ първо като доброволец.

Обикновено сме по един лекар на смяна, рядко сме двама. Никога не се знае какво може да стане, колко линейки може да дойдат, каза д-р Мария Бончева.

Седем са линейките, които идват в първото й дежурство. Благодарна е за опита си като доброволец, защото срещата с най-тежко болните не е лесна.

Никога не забравяме очите на тези пациенти, това е доста изтощаващо емоционално, не толкова физически, допълва д-р Мария Бончева.

В момента в ковид отделението, където е д-р Бончева, доброволци няма.

Набираме нови, тъй като вълната ескалира, увеличават се броя на леглата и броят на случаите и имаме спешна необходимост от работна ръка специализирана. Вършат тези момчета и момичета абсолютно всякаква работа и го правят обикновено безкористно, каза проф. Петър Петров – управител на МБАЛ „Свети Мина“.

Ние като общество трябва да си дадем сметка, че всъщност непрекъснатото изтъкване само и единствено на недъзите в системата ... води до принизяване на истинската стойност на хората и на структурите, които осигуряват нашето здраве, каза проф. д-р Росен Димов.

Броят на пациентите с ковид само в болница „Свети Мина“ е скочил четири пъти за седмица.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров, ДБ: Очакваният дефицит в бюджета трябва да е под 3%
Мартин Димитров, ДБ: Очакваният дефицит в бюджета трябва да е под 3%
Марица не успя да вземе гейм и отстъпи на Фенербахче
Марица не успя да вземе гейм и отстъпи на Фенербахче