НОВИНИ

30 години след демонтирането на Петолъчката: Къде е тя сега?

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:22, 04.10.2020
8233
Чете се за: 01:55 мин.
Истории
години демонтирането петолъчката

Точно 30 години от свалянето на петолъчка от сградата на бившия Партиен дом отново поглеждаме назад. Защото кадърът с хеликоптера, съветски модел, който сваля петолъчката от сградата на Партията, е символ за нас българите на края на комунистическата епоха.

Колко обаче са били петолъчките и каква е тяхната история?

Червената петолъчка, символ на комунистическата идеология, е неизменна част от облика на бившия Партиен дом от построяването му до началото на демократичните промени у нас.

Всъщност петолъчките са били две. Първата е поставена веднага след построяването на сградата през 1954 г. и остава там до 1984 г. Издигала се е на върха на 56-метрова кула.

"Те най-напред планират отделна кула, може би подобна на кремълската, върху която да бъде поставена тази звезда. След това решават да интегрират кулата с основната сграда на Партийния дом", казва доц. Михаил Груев - председател на ДА "Архиви".

Петолъчката е изработена в Съветския съюз, височината ѝ е 2,80 м. Стъклото, от което е направена, е трислойно. Външното е рубинено червено, средното е от кристално стъкло, вътрешното - от бяло. И след като 30 години е на върха на Партийния дом петолъчката е заменена с нова. Това става с решение на ЦК на БКП.

"Защото техническите ѝ характеристики са вече остарели, тъй като първата звезда, е светела с отразена светлина, като прожектори на покривите на сградите наоколо са я осветявали", уточнява уредникът в Националната галерия Мартин Косташки.

Новата петолъчка свети със собствена светлина, устойчива е на температурните промени - от минус 27,5 до плюс 37,5 градуса и тежи 1300 кг.

"Новата звезда, която е поставена през 1984 г. и стои на върха на Партийния дом до 4 октомври 1990 г., вече е с вътрешен източник на светлина, който разпределя поравно във всичките 5 лъча светлината", разказва Косташки.

От Музея за социалистическо изкуство твърдят, че първата петолъчка може да се види сега в тяхната експозиция. Това, което е сигурно, че тя е пренесена в музея от двора на Централната баня, където години наред стои захвърлена.

"Ние не бива да я възприемаме като произведение на изкуството, а по-скоро като артефакт на една отминала епоха", добавя Косташки.

На 4 октомври 1990 г. в 9.00 часа сутринта и втората червена петолъчка е свалена от върха на бившия партиен дом.

На нейно място вече се вее националното знаме.

По онова време Илич Димитров е "механик външно окачване" и участва както в поставянето, така и в свалянето на втората петолъчка. Спомня си, че при монтажа ѝ не са успели да я закрепят от първия път, защото въжето, с което хеликоптерът е носел петолъчката, е било късо. Опитват втори път с по-дълго и успяват. Преди монтажа петолъчката е била подготвена в камион на платното пред президентството.

"Беше в автомобил "Шкода", специална поставка в каросерията. Вертолетът тук се сниши, закачваме я. На петолъчката също е поставена специална рама, тя точно в средата е поставена, в средата е закачването. Вдига се нагоре, закачва се и продължаваме", спомня си Илич.

Тежала е 1300 кг, разказва Илич.

"Тази втората звезда може да се измества 90 градуса, отстрани излиза платформа, с което се улеснява нейното почистване. На двата лъча, полегатите, бяха поставени шипове, за да не мога да кацат птиците върху нея".

Според специалистите от Музея на социалистическото изкуство след демонтажа петолъчката е била откарана в полето на село Долни Богров край София, после върната в двора на Партийния дом.

Разказват, че е била изработена от специално стъкло. По ръбовете е имало златни лайсни, които са демонтирани и предадени с протокол на БНБ.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ и архив БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев: Президентът Радев разделя нацията и излиза от рамките на Конституцията
Димитър Главчев: Президентът Радев разделя нацията и излиза от рамките на Конституцията
Местни избори в Чехия: Партията на премиера Бабиш печели
Местни избори в Чехия: Партията на премиера Бабиш печели