НОВИНИ

30-километрова огнена стена, висока 25 метра, се движи към Атина

Най-малко 40 пожара бушуват в района на Атика

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:39, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Критична е ситуацията с горските пожари в Гърция. Хиляди бяха евакуирани, след като огнената стихия погълна цяло селище и стигна до северните покрайнини на столицата Атина.

Евакуирани бяха три болници и десетки села и градове.

Най-малко 40 огнища бушуват в района на Атика. Огнена стена дълга 30 километра и висока 25 метра се движи бързо към столицата Атина.

Над града се носи облак дим, светофарите не работят. Борбата с огнената стихия е затруднена от сухото и горещо време - днес в Атина е 40 градуса. Ветровете са със скорост 50 км/ч и често сменят посоката си.

Облаците се сгъстяваха все повече и повече над Атина - в столицата вече мирише на изгоряло, мракът се е спуснал още в ранните часове на деня.

"Свръхчовешки" усилия за овладяване на стихиите - така местните описват битката с пламъците, обхванали гъстите гори на планината Пендели, североизточно от Атина.

Изпепелени са къщи, не секват съобщенията по мобилните телефони за евакуация. Целият градът е в пепел, почти през сълзи казва кметът на Маратон - селището, от което идва името на бягането на дълги разстояния.

"В момента се води жестока битка на два фронта - единият е в района на Калитехнуполи, а другият около Граматико. Ситуацията се подобри в Дионис, Варнава и Микрохори", заяви Василис Кикиляс, министър по климатични кризи и гражданска защита.

670 пожарникари, 183 превозни средства и 32 летателни апарата, 17 самолета и 15 хеликоптера се борят с пожарите. Освен Маратон пламъците поглъщат и Граматико, крайбрежното селище Неа Макри и стигат до предградието Дионис на Атина.

"Боли, израснали сме в тази гора, изпитваме огромна тъга и гняв", допълни Марина Калогераку.

"Пламъците ме обкръжиха, не виждах нищо, ударих се в един бор", коментира Пантелис Кириазис.

През нощта небето в района беше обагрено в червено, пламъците поглъщаха цели хълмове. Полицията на ръце евакуираше възрастните хора от Варнава.

"Снощи беше много трудно. От полунощ пожара стигна до къщите. Опитахме се да предпазим от огъня местния ни ресторант", каза още Мариана Папатана.

Един пожарникар е ранен, 8 души са настанени в болница с респираторни проблеми. В Атина властите отвориха Олимпийския стадион, за да настанят евакуираните.

Опустошението напомня за трагедията от Мати - крайбрежен район недалеч от Маратон. През юли 2018 г. 104-има души загинаха, след като попаднаха в плен на горски пожари.

По-късно стана ясно, че са допуснати грешки и се е забавила евакуацията. Юни и юли бяха най-горещите в историята на Гърция и през летния сезон ежедневно избухват горски пожари.

Тревогата за пожари ще е в сила поне до четвъртък, дотогава и температурите ще са около 40 градуса по Целзий.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха в болница олимпийски шампион от Париж
Приеха в болница олимпийски шампион от Париж
Георги Дерменджиев: Чака ни изключително важен, но и много труден мач
Георги Дерменджиев: Чака ни изключително важен, но и много труден мач