НОВИНИ

30 медици са с положителни проби за коронавирус у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:01, 06.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Здраве

Нараства броят на заразените с коронавирус в страната. По данни на Оперативния щаб потвърдените случаи до момента са 541, като новите от тях са 19.

Броят на излекуваните също нарасна. Още двама души успяха да преборят COVID-19 и така общият им брой достигна 39.

В черната статистика за деня влезе още един човек - фаталните случаи в страната вече са 21.

10 са новите случаи на коронавирус, установени у нас тази нощ. С двама нарасна броят на излекуваните, а броят на починалите е вече 21. 72-годишен мъж от Пещера е починал тази сутрин. Той е бил с множество придружаващи заболявания, бил е и интубиран. Така средната възраст на починалите към този момент е 65 години.

Няма нови области, в които да откриваме заразата. В болница са настанени 210 човека, 22 от тях се нуждаят от интензивни грижи.
Днес стана ясно, че над 5% от всички заразени хора у нас са медици.

Седем спешни медици дадоха положителна проба последното денонощие - шестима в столичната Спешна помощ и един в спешното звено на Военномедицинска академия. Така броят на заразените медици нарасна до 30.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Лекари 17, медицински сестри 8, друг медицински персонал 5.

Четирима от тези 30 медици са се заразили след пътуване в чужбина, 4ма са били контактни на завърнали се от чужбина, а 22ма са заразени по време на работа. По брой извършени тестове на милион население в сравнение с останалия свят страната ни се намира някъде по средата, заявиха от щаба.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: До миналата седмица бяхме около 1200 души на милион население, сега вече сме над 2200 на милион население. Зад нас има доста, включително и от региона държави с по-малко на милион население, но има и такива държави, които са далече напред - например Латвия, Словения.

За да се постигне по-широко тестване, освен капацитет на лабораториите, са нужни и тестове. Снабдяването с тях обаче е все по-трудно.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: За София в момента има във ВМА и НРЛ 11 400 теста, които са в запас налични заедно с китовете за екстракция на РНК.

Скоро се очаква доставка на 70 000 теста, а по-нататък - на други 600 000 от Европейския съюз. Според математическите модели на БАН, засега пикът на заразата ще е най-вероятно по време на Великденските празници.

За да подкрепите медиците ни на първа линия, може да изпратите СМС с текст DMS Solidarnost на номер 17 777. До този момент са събрани почти 228 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента за размера на депутатската заплата
Скандал в парламента за размера на депутатската заплата
ВАП изиска от Агенция „Митници“ информация за количествата спирт в данъчните складове
ВАП изиска от Агенция „Митници“ информация за количествата спирт в данъчните складове