САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

30 медици са с положителни проби за коронавирус у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:01, 06.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Здраве

Нараства броят на заразените с коронавирус в страната. По данни на Оперативния щаб потвърдените случаи до момента са 541, като новите от тях са 19.

Броят на излекуваните също нарасна. Още двама души успяха да преборят COVID-19 и така общият им брой достигна 39.

В черната статистика за деня влезе още един човек - фаталните случаи в страната вече са 21.

10 са новите случаи на коронавирус, установени у нас тази нощ. С двама нарасна броят на излекуваните, а броят на починалите е вече 21. 72-годишен мъж от Пещера е починал тази сутрин. Той е бил с множество придружаващи заболявания, бил е и интубиран. Така средната възраст на починалите към този момент е 65 години.

Няма нови области, в които да откриваме заразата. В болница са настанени 210 човека, 22 от тях се нуждаят от интензивни грижи.
Днес стана ясно, че над 5% от всички заразени хора у нас са медици.

Седем спешни медици дадоха положителна проба последното денонощие - шестима в столичната Спешна помощ и един в спешното звено на Военномедицинска академия. Така броят на заразените медици нарасна до 30.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Лекари 17, медицински сестри 8, друг медицински персонал 5.

Четирима от тези 30 медици са се заразили след пътуване в чужбина, 4ма са били контактни на завърнали се от чужбина, а 22ма са заразени по време на работа. По брой извършени тестове на милион население в сравнение с останалия свят страната ни се намира някъде по средата, заявиха от щаба.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: До миналата седмица бяхме около 1200 души на милион население, сега вече сме над 2200 на милион население. Зад нас има доста, включително и от региона държави с по-малко на милион население, но има и такива държави, които са далече напред - например Латвия, Словения.

За да се постигне по-широко тестване, освен капацитет на лабораториите, са нужни и тестове. Снабдяването с тях обаче е все по-трудно.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: За София в момента има във ВМА и НРЛ 11 400 теста, които са в запас налични заедно с китовете за екстракция на РНК.

Скоро се очаква доставка на 70 000 теста, а по-нататък - на други 600 000 от Европейския съюз. Според математическите модели на БАН, засега пикът на заразата ще е най-вероятно по време на Великденските празници.

За да подкрепите медиците ни на първа линия, може да изпратите СМС с текст DMS Solidarnost на номер 17 777. До този момент са събрани почти 228 000 лв.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента за размера на депутатската заплата
Скандал в парламента за размера на депутатската заплата
ВАП изиска от Агенция „Митници“ информация за количествата спирт в данъчните складове
ВАП изиска от Агенция „Митници“ информация за количествата спирт в данъчните складове