НОВИНИ

Димитър Данчев: БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 06.04.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

"БСП за България" няма да подкрепим актуализацията на бюджета, промените предлагат живот на кредит и не предлагат ясен план за излизане от кризата. Това заяви в "Денят започва" депутат от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев.

Димитър Данчев - депутат от ПГ на "БСП за България": Все още у нас има хора, които не осъзнават сложността на ситуацията. Виждаме, че управляващите продължават да работят на принципа проба-грешка и не търсят единство при управляване. Няма фокус за намиране на решение за най-засегнатите групи. Това, което се предлага, е живот на кредит. Кредит за хората, за бизнеса, огромен държавен дълг, половинчати обещания за хората останали без доходи.

Дори с прибавянето на осигуровките към тези 60% смятаме, че тези пари няма да стигнат до най-засегнатите. Това са хора, принудени да излезнат в неплатен отпуск, както и самоосигуряващи в най-засегнатите сектори, каза още Данчев.

Димитър Данчев - депутат от ПГ на "БСП за България": Предлагаме за тях да бъде представена безвъзмездна помощ в размер на една минимална заплата в период от 3 месеца. 420 хиляди човека ще могат да се възползват от тази мярка.

По отношение на замразяването на депутските заплати според Данчев се забелязва един опит за надцакване от управляващите. По думите му, БСП предлага тази мярка за 4-ти пореден път.

Димитър Данчев - депутат от ПГ на "БСП за България": Не може, когато повечето български граждани живеят със заплати до 1000 лева, ние да индексираме депутатските заплати. Предлагаме връщане на нивата от 2016 година. Правилно е да се замразят. Няма логика да се преиндексират заплатите.

Според Данчев глобата в размер на 5 хиляди е трудно събираема и непосилна за гражданите. Подобни глоби няма нито в една друга страна.

Димитър Данчев - депутат от ПГ на "БСП за България": От БСП предложихме да бъде от 300 до 1000 лева. Вчера Правната комисия е одобрила да бъде от 500 до 1000.

БСП предлага още да се отпусне помощ от 420 млн. лева за общините, за да бъдат подпомогнати техните бюджети и да не изпаднат в неплатежоспособност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Ципов, ГЕРБ: Бюджетът е реалистичен сценарий, който може да бъде променен
Красимир Ципов, ГЕРБ: Бюджетът е реалистичен сценарий, който може да бъде променен
Как да си ушием сами предпазна маска?
Как да си ушием сами предпазна маска?