30 млн. лв. ще получат допълнително училищата с концентрация на деца от уязвими групи

от БНТ
21:48, 28.09.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още
млн получат допълнително училищата концентрация деца уязвими групи

30 млн. лв е гласувало за учебната 2020-2021г. образователното министерство за допълнително стимулиране на училища с концентрация на деца от уязвими групи. Тези пари ще подпомогнат работата на преподавателите в усилията им да задържат в класните стаи учениците в риск от отпадане.

В момента над 12% от българските деца прекъсват образованието си и напускат училище преди да са завършили 12 клас, каза във Варна образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че преждевременно отпадналите от образователната система нямат шанса за добра реализация на пазара на труда.

Според министър Вълчев в условията на пандемия, работата на министерството се затруднява от това, че в момента се балансира между здраве и образование.

Факт е, че присъственото обучение дава далеч по-добра възможност учениците от рисковите групи да бъдат задържани в системата. Дистанционното обучение се оказва почти невъзможно за деца в проблемни семейства, където и самите родители са необразовани.

Затова целта на Механизма на министерството на образованието е да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се постигне по-пълен обхват и задържане в системата на децата, като се започне от задължителната предучилищна подготовка и се стигне до успешно завършване на гимназиалното образование.

Автор: Елена Георгиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нараства броят на мигрантите в Сърбия
Нараства броят на мигрантите в Сърбия
Бивш министър от Скопие влезе в затвора
Бивш министър от Скопие влезе в затвора