НОВИНИ

6 часа горят складове за фойерверки край Елин Пелин (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин се взривиха тази вечер. Към мястото незабавно бяха насочени екипи на полиция, пожарна и Спешна помощ.

В единия от складовете край Елин Пелин е имало пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Все още няма данни за количеството на самите фойерверки готова продукция.

Сигнал за взрива

Сигнал за гърмежи и възникнал пожар в склад на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин е подаден около 18.30 ч. Незабавно към мястото са насочени екипи на полиция, пожарна и Спешна помощ.

Няма сгради в близост до складовете с фойерверки, съобщи кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Жителите трябва да са спокойни, тъй като не става дума за склад с бойни боеприпаси, увери кметът.

В Елин Пелин е обявено частично бедствено положение и започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Ограничено е движението в района.

Аварийните екипи на Столична община са на място до взривените складове за фойерверки в Елин Пелин. До часове в района ще бъде разположена мобилна лаборатория, която да измери вредните вещества във въздуха.

Ранените

Мъж и жена са пострадали при пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин. От "Пирогов" потвърдиха, че и двамата са приети в противошокова зала в лечебното заведение. Тя е с 85% изгаряния, мъжът е с 35% изгаряния. Министър Калин Стоянов съобщи, че те са баща и дъщеря.

"Пирогов" и останалите медицински заведения са в готовност за приемане на още ранени след взрива на складове за фойерверки край Елин Пелин.

Реакцията на властите

Системата за предупреждения BG Аlert изпрати две съобщения за евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан. Съобщението е изпратено от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

На мястото на взривовете присътигнаха премиерът Димитър Главчев, вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев. По думите му нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Той допълни, че се очаква армейски брониран джип, който да проникне навътре в пожара.

"Става въпрос за пиротехнически изделия, имало е хора на смяна в складовете - двамата, които пожарникарите успяха да извадят и са в болнично заведения, плюс евентуално още двама, един охранител, който е влязъл в склада и е започнал да изважда хора, но той в момента е в шок", обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Работници, запознати с разположението на складовете, помагат на пожарникарите, потвърди още министърът.

В складовете е имало взривни вещества за изработване на фойерверките, преди три месеца е извършена проверка и не са установени никакви нередности в складовете, каза директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков. Той добави, че има контакт със собственика, който е казал, че складовете са с най-високо оборудване откъм видеонаблюдение и пожарогасителни системи, което според Илков може да помогне да се установят причините за настъпване на пожара.

Фирмата собственик на складовете

Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки, съобщи за БТА Емил Йорданов от фирмата-собственик на склада "Енигма" ООД. До момента компанията няма подробни инциденти, допълни Йорданов.

Разследването на взривовете край Елин Пелин

Националната следствена служба ще поеме разследването на взривовете край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Екип от следователи е в готовност да се включи в огледите, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат спрени.

Очаква се още тази вечер да започнат разпити на свидетели и други, ще се работи по всички възможни версии, съобщиха от прокуратурата.

Отражение върху транспорта

Няма нарушения в графика на полетите от и за летище София, съобщиха от аеропорта. Железопътната линия посока София е затворена в района.

Въздействие върху здравето

Фините прахови частици от фойерверките представляват сериозен риск за здравето. В дима се съдържат повишени концентрации на метали като мед и барий, също въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид.

Краткосрочно излагане на този дим може да влоши белодробните заболявания, причинявайки пристъп от астма или остър бронхит. Може да се повиши податливостта към последващи дихателни инфекции. Възстановяването след по-интензивно вдишване на дим е различно и зависи от тежестта на излагането. Възможно е продължително време човек да изпитва недостиг на въздух и да се уморява лесно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора победа за България на Балканиадата по волейбол за девойки до 16 г.
Втора победа за България на Балканиадата по волейбол за девойки до 16 г.
Дела срещу НОИ: Съдебни битки заради отказани обезщетения
Дела срещу НОИ: Съдебни битки заради отказани обезщетения